Високе цијене електричне енергије на свјетским берзама / - ДАН
24/01/2022 u 11:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ен+ група производи 17 пута више "зелене" струје него ЕПЦГ уопште

Многи познаваоци порилика у алуминијумској индустрији тврде да је скоро немогуће организовати производњу без сопственог извора електричне енергије

Ен+ група, која је управљала подгоричким Комбинатом алуминијума производи 17 пута више "зелене" струје него Електропривреда Црне Горе што уопште производи електричне енергије.

На сајту Ен+ групе која има 60 предузећа у 12 земаља свијета и 90 хиљада запослених, пише да само у двије производње електричне енергије из обновљивих извора производи преко 15,000 МW, док ЕПЦГ званично саопштава да има укипно 874 МW снаге, од којих обновлене изворе 659 МW.

Подсјетимо Комбинат алуминијума из Подгорице обуставио је производњу алуминијума због превисоких цијена струје.

Компанија Унипром која је власник КАП-а до сада је према уговору са Електропривредом плаћала MWh 45 еура, али је ЕПЦГ сада понудила да та цијена буде око 120 еура због раста цијена електричне енергије на европским берзама.

Многи познаваоци порилика у алуминијумској индустрији тврде да је скоро немогуће организовати производњу без сопственог извора електричне енергије.

Иначе, Ен+ група је највећи произвођач алуминијума ван граница Кине, а годишњи капацитет јој је 3, 9 милиона тона. Ова компанија има своје изворе електричне енергије а пројектовани капацитет хидроелектране Ен+ Гроуп је 15,1 ГW, што јој омогућава лидерску позицију међу независним енергетским компанијама. Она посједује три од 20 највећих хидроелектрана у свијету, што јој омогућава да има 12 фабрика алуминијума, девет комбината за производњу глинице капацитета 10, 4 милиона тона годишње и седам компанија за производњу боксита капацитета 20, 6 милиона тона годишње. Годишњи промет- је више од 10 милијарди долара, а чиста добит више од 1 милијарде долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:23