Комбинат алуминијума / - дан
13/01/2022 u 10:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ен+ група прва платила реални мјесечни рачун за струју у КАП-у

Колики је потрошач тада био КАП свједочи податак да је трошио чак 50 одсто укупно произведене струје у Црној Гори

Црна Гора је деценијама субвенционисала рачуне за струју Комбината алуминијума Подгорица, све док управљање није преузео руски инвеститор и Ен+ група је прва платила реални мјесечни рачун, пише портал бизнисцг.ме.

Портал подсјећа да је након релативно дугих преговора, КАП је, као губиташ и велики потрошач струје чији су рачуни увијек били субвенционирани, продат руској Ен+ групи крајем 2005. године, а Руси су га формално преузели 1. децембра исте године.

Већински пакет акција, од највећег свјетског произвођача алуминијума, је плаћен 48,5 милиона еура, а Руси су се обавезали да ће уложити макар 60 милиона еура од чега 15 милиона еура за купљени модерни њемачки систем за пречишћавање отпадних гасова.

Колики је потрошач тада био КАП свједочи податак да је трошио чак 50 одсто укупно произведене струје у Црној Гори.  Куриозитет је да су Руси први рачун платили око осам милиона еура, а да су од 2006. године склопили  дјелимични уговор о субвенцијама.

Уговор КАП-а са Електропривредом који је важио до 2010. године, предвиђао је да прве три године фабрика добија двије трећине, а посљедње двије године половину потребне струје по субвенционираним цијенама.

Цијена струје коју је КАП плаћао ЕПЦГ је била значајно већа него прије приватизације и дијелом је зависио од цијена на берзи.

Ен+ група је приликом преузимања, обећала дугорочно рјешење за КАП, али су први проблеми јавили када су се појавили “сакривени” губици Комбината алуминијума од 93 милиона еура, нестанак новца са рачуна и још мистериознији нестанак сировина са складишта. Проблем са Русима је даље продубљен када је Скупштина Црне Горе, већином гласова, обуставила продају Термоелектране Пљевља која је, према плану који је подржао владајући ДПС,  требала да снабдијева КАП струјом.

Руси су се након тога, не без разлога, осјећали превареним, јер су тврдили да им у Црној Гори нијесу дозволили да изграде вертикално интегрисани бизнис модел, који би ријешио проблем снабдијевања фабрике електричном енергијом. Но, то је био тек почетак огромног проблема којем су кумовале све стране, пише бизнисцг.ме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 06:35