Elektroprivreda Crne Gore / EPCG
31/08/2022 u 19:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EPCG apeluje na štednju struje

EPCG kao podsticajnu mjeru uveo dodatno umanjenje računa od 5 odsto za redovne platiše koji mjesečno troše manje od 500 KWh električne energije

Elektroprivreda Crne Gore(EPCG) apeluje na građane da ekonomičnije koriste električne uređaje i štede struju kako bi što lakše prevazišli situaciju sa očekivanim nestašicama električne energije na evropskom tržištu.

Snažna energetska kriza praćena sve većim nedostatkom energije i vrtoglavim rastom cijena na tržištu, koje trenutno dostižu i nevjerovatnih 510 €/MWh dodatno otežavaju ionako složenu energetsku situaciju i u našoj zemlji, rekli su ranije iz crnogorske Elektroprivrede (EPCG) i pozvali građane na štednju struje.

Poručuju da je veoma važno da se električna energija troši krajnje racionalno, kako bismo izbjegli situaciju da bismo morali da pribjegavamo planskim obustavama u isporuci energije krajnjim kupcima iz kategorije domaćinstva”, navodi se.

Upozoravaju i na ozbiljan rizik da se, i pored dovoljno novca za uvoz, potrebne količine energije neće moći nabaviti na tržištu, pa još jednom apeluju na građane da “svojim odgovornim ponašanjem i racionalnom potrošnjom električne enegije doprinesu uspješnom rješavanju izuzetno teške situacije u kojoj se, ne svojom krivicom, našao i energetski sektor Crne Gore sa ozbiljnim implikacijama na ukupnu ekonomiju države”.

Odbor direktora EPCG AD Nikšić, početkom jula donio Odluku o utvrđivanju popusta za električnu energiju distributivnim kupcima za period od 1. jula do 30. septembra 2022. godine u rasponu od 5 do 13 odsto na vrijednost obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga.

Ranije je saopšteno da su tom odlukom, koja je za osnovni cilj imala podsticanje na štednju električne energije, obuhvaćeni kupci iz kategorije domaćinstva, članovi Zlatnog tima (13 odsto), kao i ostali redovni kupci (5 odsto), koji mjesečno troše manje od 500 KWh električne energije.

EPCG je objavila niz savjeta građanima kako da štede struju počevši od korišćenja bojlera i mašine za veš i suđe u periodu jeftine tarife, do kraćeg tuširanja i ekonomičnog korišćenja električnog šporeta i ostalih uređaja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:41