Бивши радници КАП-а / IVAN PETROVIC-IPE
12/02/2022 u 08:19 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕПЦГ би помогла раднике КАП-а, Бојанић чека предлог

Из ЕПЦГ су казали да раднике КАП-а треба помоћи од њихових пара, те да су они уплатили 30 милиона у буџет, али да о тим парама одлучују МКИ и Влада. Из МКИ су нам казали да ће се када добију званичан предлог од ЕПЦГ у вези са помоћи радницима КАП-а о њему изјаснити

У Електропривреди (ЕПЦГ) сматрају да је потребно помоћи радницима Комбината алуминијума да оду у пензију и да им се од добити енергетске компаније може уплатити бенефицирани радни стаж, за шта је потребно око осам и по милиона еура.

– ЕПЦГ је у 2021. години уплатила 30 милиона еура од добити у државни буџет. Сматрамо да је потребно помоћи радницима КАП-а, али о расподјели добити не одлучује ЕПЦГ – казао је "Дану" предсједник борда директора ЕПЦГ Милутин Ђукановић.

image

Ђукановић

IVAN PETROVIC-IPE

Он је казао и да КАП њима дугује око пет милиона еура за утрошену електричну енергију, те да се и тај новац може искористити за помоћ радницима.

С обзиром на то да, како је казао, ЕПЦГ не одлучује о расподјели новца од добити, питали смо Министарство капиталних инвестиција, које води Младен Бојанић, да ли су сагласни да ЕПЦГ из добити исплати 8,5 милиона еура за бенефицирани радни стаж око 360 бивших радника КАП-а, те да ли би подржали такву намјеру ЕПЦГ и предложили Влади да дио добити преусмјери за раднике КАП-а.

image

Бојанић

IVAN PETROVIC-IPE

– Министарство капиталних инвестициjа jош ниjе добило никакву званичну инициjативу или предлог од стране ЕПЦГ по овом питању. Ако таква инициjатива услиjеди, Министарство капиталних инвестициjа ће се према њоj и изjаснити – навели су из МКИ.

Након одговора МКИ, поново смо контактирали Ђукановића.

– Ако сматрају да им треба иницијатива да би се изјаснили о уплати новца за раднике КАП-а, добиће је у најскоријем могућем року. Али треба да се зна да МКИ и Влада одлучују у расподјели добити јер је држава већински власник ЕПЦГ. Као што сам и казао, радницима може да се помогне и од дуга за струју КАП-а који износи пет милиона еура. КАП није платио рачун за струју за новембар и децембар – казао је Ђукановић.

Добит из 2020. године ЕПЦГ је у буџет уплатила прије неколико мјесеци, док ће се добит за 2021. годину утврдити до 31. марта. Скупштина акционара може на редовној скупштини да донесе одлуку о расподјели добити за прошлу годину.

Бивши радници КАП-а протестовали су ове седмице испред Владе тражећи да им држава повеже бенефицирани радни стаж који им није уплаћиван од 2007. до 2021. године када су напустили Комбинат.

За око 360 радника је потребно осам и по милиона, а уколико се уплате бенефиције око 150 радника ће моћи да оде у пензију по основу измјена закона о ПИО који је усвојен крајем прошле године. Тим законом је омогућено да се радници из рударско-металског сектора пензионишу са 30 година стажа.

Око 150 радника би могло да се пензионише, односно испунили би тај услов, када би им био уплаћен радни стаж. Без бенефиција немају 30 година радног стажа, а са бенефицијама би имали.

Радницима су бенефиције престале да се уплаћују 2007. године када су Руси преузели управљање фабриком. Фабрика је отишла под стечај 2013. године. Унипром који је преузео управљање 2014. године такође није уплаћивао бенефиције, али то, није требало ни да буде њихова обавеза, већ обавеза КАП-а у стечају. Међутим, стечајна управа није уплаћивала бенефиције радницима, иако су радили на радним мјестима за које је предвиђен бенефицирани радни стаж. Бенефиције заправо значе још пола година стажа на редован стаж. Односно ако је радник радио 20 година на радном мјесту за које се уплаћују бенефиције, са уплаћеним бенефицијама би имао 30 година стажа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:34