Сједиште Електропривреде Црне Горе / - RADOJE ZIVKOVIC
12/08/2021 u 14:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕПЦГ: Централна банка не дозвољава контролу Прве банке

У Електропривреди Црне Горе тврде да појединци не желе да се са пословања Прве банке скине вео тајности

Одбор директора Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) саопштио је да је Централна банка Црне Горе неиздавањем одобрења за избор Јанка Милатовића за члана Одбора директора Прве банке Црне Горе не дозвојава контролу те банке.

Из те компаније истичу да су као квалификовани акционар, предложили Милатовића за свог представника у том органу управљања банке јер, како су казали, његове референце испуњавају све законске и стручне критеријуме.

- У невјештом образложењу наводе да Милатовић није обављао руководеће послове, што је посебно лицемјерно, имајући у виду како је претходни режим третирао непоколебљиве опозиоционаре. И поред свих притисака бившег ДПС режима, годинама је обављао функцију менаџера-управника ХТП Оногошт, такође, обављао је и функције директора предузећа, шефа плана и анализе, планера аналитичара итд - наводи се у саопштењу.

Одбијање ЦБЦГ у ЕПЦГ виде као још једну у низу опструкцију која, како су казали, за посљедицу има прикривање пословања Прве банке у претходном периоду.

- Очигледно је да оваква одлука има за циљ онемогућавање одржавања Скупштине акционара Прве банке која би размотрила годишње извјештаје о пословању банке и извјештаје независног спољњег ревизора. Као власник 19.75% акција са правом гласа Прве банке и као депонент значајних финансијских средстава, ЕПЦГ је веома заинтересована за пословање и билансе банке - наводе из ЕПЦГ.

Из те команије тврде да појединци не желе да се са пословања Прве банке скине вео тајности.

- И да на свјетло дана изађу финансијске малверзације за које постоји више него основана сумња. Онда и не чуди што се на сваком кораку покушава саботирати поштени рад стручних лица, што Милатовић несумњиво јесте. Умјесто да буде давно смијењен гувернер ЦБЦГ и даље функционише као заштитар Прве банке и покушава да спријечи да било ко, ко није близак већинским власницима дође до било каквих информација. Те информације јавност са нестрпљењем очекује - закључују из ЕПЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:11