Фото: ЕПЦГ
01/10/2021 u 14:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЕПЦГ наставља да валоризује енергетске потенцијале

Главни финансијски директор ЕПЦГ, Миро Врачар, говорио је о финансијским аспектима сарадње

Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) наставља да реализује обавезе према срединама у којима валоризује енергетске потенцијале, казао је извршни директор компаније Никола Ровчанин који је боравио у Плужинама, гдје је, заједно са директором ХЕ „Пива“ Радомиром Радоњићем и извођачем радова, обишао управо завршену прву фазу кружне саобраћајнице.

Овај пројекат је реализован средствима која, сходно уговору са Општином Плужине, издваја ЕПЦГ.

Ровчанин је истакао да извршени радови пружају много разлога за задовољство, наглашавајући да ће компанија наставити да сарађује са Општином Плужине, у обостраном интересу.

- Оно што се чекало четири године, завршили смо за четири мјесеца. ХЕ „Пива“ је веома важно постројење за нашу компанију и цио електроенергетски систем и разумије се да ћемо, одржавајући тај погон, водити рачуна и о средини у којој се он налази. Надам се да ће ова вриједна инвестиција бити на корист грађанима Плужина и служити туристичком потенцијалу ове општине. Одговорност према срединама у којима привређује свакако је нешто што представља императив пословања наше компаније - нагласио је Ровчанин.

Главни финансијски директор ЕПЦГ, Миро Врачар, говорио је о финансијским аспектима сарадње.

- Године 2010. потписан је Уговор о реализацији преосталих обавеза ЕПЦГ према општини Плужине насталих по основу изградње ХЕ „Пива“. Предвиђено је да се уложи преко 11 милиона евра, а до сада су реализовани пројекти у вриједности од 4,5 милиона евра. Неке од значајнијих инвестиција су санација водовода, реконструкција раскрснице на улазу у Плужине, санација пристаништа, реконструкција и асфвалтирање пута до села Брљево, уређење простора испред управне зграде ХЕ „Пива“ те реконструкција улица Баја Пивљанина и Лазара Сочице - казао је Врачар.

Он је истакао да су дјелимично реализовани радови у оквиру обавезе уређења простора у насељу према ДУП-у, затим трошкови експропријације непокретности, изградња колектора са пречистачем отпадних вода те израда пројектне документације за уређење насеља.

- Што се тиче радова на првој фази кружне саобраћајнице, сходно уговору са Ерлангом из 2018. године, издвојено је око 1.086.000 еура за извођење радова, а утрошено је и 45.500 еура за пројектантско-консултантске услуге, те 8.000 еура за надзор, док је по основу експропријације је издвојено 608.000 еура. Очекујемо да крајњи трошкови за извођење радова, не рачунајући експропријацију, буду око 1.3 милиона еура - казао је Врачар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 19:28