Зграда ЕПЦГ, АРХИВА / - RADOJE ZIVKOVIC
01/12/2021 u 19:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕПЦГ: Нећемо дозволити да грађани трпе, да би један човјек или једна фирма остваривала екстра профит

Даље наводе да уговор о купопродаји електричне енергије између ЕПЦГ и УНИПРОМ-а истиче крајем 2021. године

Из Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) огласили су се због, како кажу, појачаног интересовања за питања која се односе на Уговор о купопродаји електричне енергије између ЕПЦГ и УНИПРОМ-а. Из те компаније поручили су да неће дозволити “да грађани трпе, да би један човјек или једна фирма остваривала екстра профит”.

- Важећим уговором за 2021. годину, ЕПЦГ је УНИПРОМ-у испоручивала електричну енергију по цијени од 45 еура/МWх. Средином ове године је дошло до драстичног поремећаја цијена на тржишту – како електричне енергије, тако и алуминијума – па се цијена електричне енергије достизала цифру од 400 еура/МWх, а тренутно се креће око 250 еура/МWх, што ће рећи да је скупља за више од пет пута од оне по којој се испоручује УНИПРОМ-у. Просјечна цијена по којој је ЕПЦГ увозила електричну енергију за претходних једанаест мјесеци 2021. године износи 92 еура/МWх. Наша компанија је, у том периоду, испоручила УНИПРОМ-у 526.424 МWх електричне енергије и, по том основу, приходовала око 23.7 милиона еура, а ако то упоредимо са цијенама на ХУПX берзи, испада да би дата количина електричне енергије вриједјела 53,4 милиона еура. И поред свега тога, ЕПЦГ је своје уговорне обавезе за 2021. годину поштовала без изузетка, како у погледу цијене, тако и на плану сигурне испоруке тражене количине енергије - појаснили су из ЕПЦГ.

Даље наводе да уговор о купопродаји електричне енергије између ЕПЦГ и УНИПРОМ-а истиче крајем 2021. године.

- Менаџмент ЕПЦГ је, у складу са законским обавезама и досадашњом праксом, више пута прослиједио позивно писмо управи УНИПРОМ-а ради дефинисања новог уговора. Посљедњи позив је упућен 29. новембра 2021, а до сада нијесмо добили никакав одговор - навели су.

Из ЕПЦГ-а кажу да су, сходно пословној политици и Закону о енергетици, а у свјетлу драстичног раста цијена на тржишту, благовремено предложили нацрт цјеновне политике за нови уговор о коме би се расправљало на састанку са представницима УНИПРОМ-а.

- Цијенећи важност УНИПРОМ-а за економију Црне Горе и повезаност са многим другим предузећима у земљи, ЕПЦГ је понудила остварене тржишне мјесечне цијене електричне енергије на референтној берзи, али уз попуст од 15 одсто и додатних 5 одсто за редовност у исплати фактура. Свјесни енормно великих тржишних цијена електричне енергије, предложили смо да фактуре буду на мјесечном нивоу, уз очекивање да ће, у наредном периоду, доћи до стабилизације тржишта електричне енергије. Ових дана, електрична енергија за 2022. годину се може купити на мађарској берзи по цијени од 150 еура/МWх, што би значило да би цијена према компанији УНИПРОМ била на нивоу од око 120 еура/МWх. На овај начин, ЕПЦГ покушава да се обезбиједи од великих осцилација на европским и свјетским берзама електричне енергије и тако смањи ризик пословања - истичу из те компаније.

Поређења ради, како наводе, ЕПЦГ са Жељезницом Црне Горе и Жељезаром Никшић има уговор о снабдијевању, а то значи да су, како кажу, одговорни и за енергију и за балансирање система.

- Са УНИПРОМ-ом је, пак, у питању трговачки уговор, што значи да би, у случају дефинисања уговора испод тржишне цијене, УНИПРОМ могао да продаје ту енергију по тржишној цијени трећим лицима уз остваривање екстра добити. Ваља, такође, истаћи и то да ЕПЦГ сличну количину електричне енергије испоручује и компанијама ЦЕДИС и ЦГЕС, за губитке, и то по тржишној цијени, чак и током 2021. године - истакли су у саопштењу.

Према њиховим ријечима, ЕПЦГ обавља посао од јавног интереса.

- Она производи и снабдијева електричном енергијом сва домаћинства и привреду наше државе. Да би одговорила свом задатку, сигурној и стабилној испоруци електричничне енергије становништву и држави, ЕПЦГ мора стабилно и сигурно пословати. То је наш основни циљ. Немогуће је остварити тај циљ уколико се електрична енергија купује по, примјера ради, цијени од 150 еура/МWх, а затим продаје неком привредном субјекту по цијени од 45 еура/МWх. Ко ће, у том случају, да сноси одговорност за посљедице до којих доводи тако драстична разлика у цијени - питају из ЕПЦГ.

ЕПЦГ је, како додају, у овако деликатној ситуацији, у позицији да бира између повећања цијена за испоруку електричне енергије УНИПРОМ-у и повећања цијена за грађане/домаћинства.

- Ми смо одлучили да поштедимо домаћинства и тржишним условима прилагодимо цијену за оне привредне субјекте који зарађују и остварују екстра профит под садашњим условима. Такав привредни субјект је, управо, УНИПРОМ. Као друштвено одговорна компанија, ЕПЦГ неће дозволити да грађани Црне Горе сносе озбиљне финансијске посљедице, а све како би један човјек или једна фирма остваривала екстра профит. Са таквом пословном политиком нови менаџмент ЕПЦГ жели да раскрсти. Дакле, на наше пословне одлуке неће и не може утицати ничији појединачни интерес. За ЕПЦГ су, на листи приоритета, јавни интерес, енергетска стабилност и задовољни грађани - истичу у саопштењу.

Разлика у цијенама је, како су саопштили, 10-13 милиона мјесечно.

- Зависно од скокова на берзи – па се логичним чини питање: је ли боље да се поменути износ усмјерава ка новим пројектима и, напокон, буџету свих грађана или да њиме даривамо једног човјека, односно једну фирму? Понављамо, апсолутно је неприхватљиво да се, због интереса једног човјека/једне фирме, угрози снабдијевање или да посљедице осјете сами грађани, било да се ради о повећању цијена, било да је ријеч о рестрикцијама. Пружили смо руку за договор и та понуда и даље важи. Уколико неко неће или не жели да пристане на преговоре, ми смо ту немоћни, али желимо да пошаљемо јасну поруку: нећемо пристајати на уцјене и притиске.

Свјесни значаја који ЕПЦГ има за Црну Гору, као и обавезе да се послује друштвено одговорно, настављамо даље! Улажемо у нове кадрове и развијамо пројекте за будућност. Да би се тако нешто остварило, компанија мора да буде стабилна. Добра енергија - закључују из ЕПЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:31