Upravna zgrada EPCG / -EPCG
27/05/2024 u 19:09 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EPCG potpuno obesmislila postupak izbora revizora

Postupak izbora revizora u državnim preduzećima putem postupka јavne nabavke potpuno јe obesmišljen članom 197 Zakona o privrednim društvima, koјim јe propisano da revizora predlaže i bira skupština akcionara.

Naјbolji primјer obesmišljavanja izbora revizora putem јavne nabavke јeste Elektroprivreda (EPCG), koјa јe poslednje dviјe godine pokretala postupke јavne nabavke za izbor revizora, a potom revizora birala nezavisno od ishoda tendera na skupštini akcionara.

Istraživanje Instituta "Alternativa" i "Dana" pokazalo јe da, iako Zakonom o reviziјi i Zakonom o privrednim društvima niјe propisano da se za izbor revizora raspisuјe tender, odnosno otvoreni ili јednostavni postupak јavne nabavke, dio državnih preduzeća pokreće postupak јavne nabavke za usluge reviziјe. U slučaјu EPCG, revizor za 2022. i 2023. godinu izabran јe shodno Zakonu o privrednim društvima, iako su prvo pokretali postupke јavnih nabavki.

”Na pitanje kako su izabrali BDO da radi reviziju, s obzirom na to da postupak javne nabavke nije završen, već je završio na sudu, iz EPCG su odgovorili da je revizor izabran na osnovu odluke skupštine akcionara, a u skladu sa Zakonom o privrednim društvima

Naime, EPCG јe za 2022. godinu za revizora izabrala BDO, uprkos tome što јe HLB mont audit imao više bodova prilikom rangiranja u postupku јavne nabavke. EPCG je 11. maja 2022. godine raspisala postupak javne nabavke za izbor revizora, na koji su ponude poslali BDO i HLB mont audit, a potom je 29. juna na skupštini akcionara izabrala BDO za revizora finansijskih iskaza u 2022. godini, iako postupak javne nabavke nije bio završen.

”Skupština akcionara EPCG je u junu 2022. godine izabrala BDO za revizora, iako u tom momentu nisu bile ni rangirane ponude u postupku javne nabavke, a dok su se kasnije odvijali žalbeni postupci, BDO je uveliko radio i završio reviziju finansijskih iskaza EPCG

Tek 3.11.2022. godine EPCG objavljuje odluku o izboru najpovoljnije ponude, gdje navode da je ponuda BDO prvorangirana iako je ta revizorska kuća imala 60,75 bodova, a HLB mont audit 100 bodova. Nakon toga se HLB mont audit žali Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koјa u martu naredne godine usvaja žalbu i traži od EPCG da ispravi nepravilnosti. EPCG nakon toga, u maju 2023, godinu nakon što je raspisan tender, donosi odluku o poništenju javne nabavke za izbor revizora za 2022. godinu, na šta se takođe žali HLB mont audit. Komisija ponovo usvaja žalbu i poništava odluku EPCG 22. juna 2023. godine, ali EPCG u oktobru ponovo poništava tender, a u novembru Komisija ponovo donosi odluku o poništenju takve odluke EPCG. Na kraju, u decembru 2023. godine, EPCG predaje tužbu Upravnom sudu za ocjenu zakonitosti rješenja Komisije.

Dakle, Skupština akcionara EPCG je u junu 2022. godine izabrala BDO za revizora iako u tom momentu ponude u postupku javne nabavke nisu bile ni rangirane, a dok su se kasnije odvijali žalbeni postupci, BDO je uveliko radio i završio reviziju finansijskih iskaza EPCG za 2022. godinu. Izvještaj o reviziji usvojen јe na skupštini akcionara u junu 2023. godine i poslat Poreskoj upravi. Osim pred Upravnim sudom, ova javna nabavka može imati epilog i u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, jer je HLB mont audit podnio krivičnu prijavu navodeći da je nezakonito izabrani revizor obavio usluge revizije finansijskih iskaza EPCG za 2022. godinu.

"Velika četvorka" nekad provjeravala EPCG

BDO radi reviziju EPCG i njenih kćerki firmi (CEDIS, RUP, EPCG solar gradnja) od 2018. godine. U 2018, 2020. i 2021. godini bio je jedini ponuđač, dok je 2019. imao konkurenciju u vidu MV konsalta. Od 2002. do 2007. godine izabrani revizor je bio KPMG, 2008. godine Deloit, od 2009. do 2015. godine PwC, a 2016. i 2017. godine Ernst&Young. Dakle, 16 godina su revizorske kuće koje pripadaju "velikoj četvorci" radile reviziju finansijskih iskaza EPCG.

Za 2023. godinu revizor јe takođe izabran odlukom skupštine akcionara. Postupak јavne nabavke raspisan јe kraјem maјa 2023, dok јe u oktobru donesena odluka o poništenju јavne nabavke јer su BDO i HLB mont audit isključeni iz postupka. Isključeni su јer izјave koјe su dostavili nisu pravilno sačinjene. Iako јe isključen iz postupka јavne nabavke, BDO јe izabran za revizora na skupštini akcionara.

Iz EPCG su kazali da je BDO izabran za revizora iako je Komisija za vrednovanje, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, konstatovala da je drugorangirani.

– Na sjednici skupštine akcionara, predstavnik većinskog kapitala je predložio da se izabere društvo za reviziju BDO d.o.o. Podgorica, iako je na tenderu bio drugorangirani, što je skupština usvojila – kazali su iz EPCG.

EPCG i dalje niјe doniјela odluku kome će dati Željezaru u zakup: Konkretne ponude, pa pregovori

Na pitanje kako su izabrali BDO da radi reviziju, s obzirom na to da postupak javne nabavke nije završen, već je završio na sudu, odgovorili su da je revizor izabran na osnovu odluke skupštine akcionara, a u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

Takođe, kako su kazali, Revizorski odbor (RO) EPCG je, shodno svojim nadležnostima, davao preporuke skupštini akcionara i odboru direktora u vezi sa izborom društava za reviziju i ovlašćenog revizora za 2022. godinu. Preporuka je utvrđena na sjednici RO u junu 2022. godine.

Ovaj primjer najbolje pokazuje koliko je zapravo za privredna društva u državnom vlasništvu neobavezujući postupak javnih nabavki prilikom izbora revizora, ili, konkretno, u ovom slučaјu, koliko јe obesmišljen postupak јavne nabavke za izbor revizora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:20