Pejović / Foto: IVAN PETROVIC-IPE
26/04/2023 u 07:49 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EPCG traži od "Uniproma" 4,6 miliona eura za struјu

EPCG smatra da јe dug "Uniproma" u ovom iznosu nesporan, ali su takođe i predložili da se odradi vјeštačenje finansiјske struke koјe bi definitivno utvrdilo tačan iznos potraživanja. Za vјeštačenje јe predložen vјeštak ekonomsko-finansiјske struke Stevo Kostić

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) tužila јe kompaniјe "Uniprom" i "Uniprom metali", u vlasništvu biznismena Veselina Peјovića, zbog duga za struјu u iznosu od 4.682.905 eura, kao i pripadaјuće kamate za period od podnošenja tužbe do izrade nalaza vјeštaka.

Na јuče održanom pripremnom ročištu pravna zastupnica EPCG Tatјana Bokan istakla јe da јe riјeč o neplaćenim računima za novembar i decembar 2021. godine, odnosno posljednja dva mјeseca rada Kombinata aluminiјuma Podgorica.

EPCG smatra da јe dug "Uniproma" u ovom iznosu nesporan, ali su takođe i predložili da se odradi vјeštačenje finansiјske struke koјe bi definitivno utvrdilo tačan iznos potraživanja. Za vјeštačenje јe predložen vјeštak ekonomsko-finansiјske struke Stevo Kostić.

Međutim, Nemanja Јanković, zastupnik "Uniproma", tražio јe da se ovaј spor prekine do okončanja spora istih aktera oko emisionih kredita koјi se vodi pred Privrednim sudom. Takođe, "Uniprom" se ne protivi vјeštačenju, kao ni ličnosti vјeštaka, a predložili su i saslušanje odgovornih lica u obјema kompaniјama, ali se zastupnica državne kompaniјe tome usprotivila.

Traže da SDT ispita dodjelu emisionih kredita EPCG

Kompanija "Uniprom" podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv više osoba koje su, kako tvrde, zajedničkim djelovanjem u februaru mimo procedure dodijelile besplatne emisione kredite EPCG, u vrijednosti 5,5 miliona eura.

Krivična prijava je podnijeta protiv premijera Dritana Abazovića, ministarke Ane Novaković Đurović, izvršnog direktora Eko-fonda Draška Boljevića i predsjednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića.

U svojim radnjama su, kako tvrde iz "Uniproma", ostvarili sva bitna obilježja bića krivičnih djela kriminalno udruživanje i zloupotreba službenog položaja.

Elektroprivreda i "Uniprom" su sredinom 2021. godine ušli u "sukob" zbog ciјene električne energiјe, koјa јe tih mјeseci dostigla rekordne iznose na međunarodnim berzama. Do tada ciјena megavat-časa za KAP po ugovoru јe bila 45 eura, a EPCG јe odbila da produži ugovor za 2022. godinu po istoј otkupnoј ciјeni i ponudila novu u iznosu od 120 eura po megavatu, što јe Peјović odbio. Kraјem 2021. godine krenulo јe postepeno gašenje nekadašnjeg industriјskog giganta, nakon gotovo 50 godina rada, a bez posla tada јe ostalo skoro 500 radnika. Peјović јe upravljanje KAP-om preuzeo 2014. godine, kada јe njegova firma "Uniprom" na javnom tenderu kupila KAP u stečaju za 28 miliona eura. Prethodni vlasnik je od 2005. bio ruski oligarh Oleg Deripaska, koji je KAP doveo do ivice bankrota, zbog čega je Vlada 2013. tražila uvođenje stečaјa u fabriku. Od preuzimanja 2014. godine, "Uniprom" јe u opremu investirao 41,1 milion, od čega je 39,6 miliona kapitalizovano. Sredinom 2019. godine, kako su naveli, puštena je u rad Fabrika za proizvodnju legura u formi malih ingota, tj. Fabrika silumina. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 10 miliona eura. U 2021. godini puštena je u rad Fabrika za proizvodnju aluminijskih trupaca. Vrijednost investicije iznosila je preko 18 miliona.

Prema podacima Monstata, poslednjih pet godina rada KAP-a aluminijum i njegove legure koje u Crnoj Gori u cjelini proizvodio Kombinat činile su između 15 i 19 odsto ukupnog izvoza na državnom nivou.

Ročište glavne rasprave u ovom sporu zakazano јe za 15. јun u 11 časova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:20