ФОТО: Милош Џикнић / - ФОТО: Милош Џикнић
20/08/2021 u 14:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕПЦГ за улагање у обновљиве изворе енергиjе

ЕПЦГ планира да постоjеће производне капацитете, коjе тренутно чине Термоелектрана Пљевља, хидроелектране Пива и Перућица, растерети изградњом нових, наводи се у саопштењу

Електропривреда (ЕПЦГ) у складу са међународним трендовима, стратешком ориjентациjом Владе и интерним актима, чврсто опредиjељена за улагање у обновљиве изворе енергиjе, саопштило jе руководство електроенергетске компаниjе.

Предсjедник Одбора директора ЕПЦГ и њен извршни директор, Милутин Ђукановић и Никола Ровчанин, угостили су специjалисту екологиjе Милоша Џикнића, овогодишњег представника Црне Горе на свjетском конгресу младих за климатске промjене, коjи се одржава од 28. до 30. септембра у Милану.

Приликом разговора, представници ЕПЦГ су Ђикнића упознали са будућим проjектима базираним на зеленоj енергиjи.

– ЕПЦГ планира да постоjеће производне капацитете, коjе тренутно чине Термоелектрана (ТЕ) Пљевља, хидроелектране (ХЕ) Пива и Перућица, растерети изградњом нових, и то оних коjи би потврђивали поменуту усмjереност ка зеленоj енергиjи – наводи се у саопштењу.

Међу актуелним или будућим проjектима ЕПЦГ нарочито велики значаj имаjу проjекти соларна електрана Бриска гора у Улцињу, вjетроелектрана Гвозд у Никшићу, плутаjући солар на jезеру Слано, Солари 3000+ и Солари 500+, еколошка реконструкциjа ТЕ, као и топлификациjа Пљеваља.

Џикнић jе, након упознавања са будућим проjектима компаниjе ЕПЦГ, казао да му jе изузетно драго што ће се компаниjа усредсредити на енергетску транзициjу и зелене послове, и прилагодити еластичности рjешења заснованих на природи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 15:22