/ -FOTO: PIOTR BOZYK
01/08/2022 u 17:05 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Er Montenegro neće preživjeti iduću zimu

Vlast sebi nije smjela dozvoliti da kompanija u sezonu uđe bez borda i bez izvršnog direktora, kaže zta "Dan" vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric

Nacionalna avio-kompanija Tu Montenegro mjesecima funkcioniše bez upravnog odbora i sa vršiocem dužnosti na poziciji izvršnog direktora.

Vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric smatra da je to katastrofalno za kompaniju. Smatra i da se manjinska vlada krajnje neozbiljno i neodgovorno odnosi prema nacionalnoj avio-kompaniji, s obzirom da dozvoljava da mjesecima funkcionišu praktično bez upravnog odbora.

Кako komentarišete situaciju u Er Montenegru? Кompanija mjesecima funkcioniše sa dva, a odnedavno i sa samo jednim članom borda direktora, dok nova vlada od kraja aprila nije imenovala nove članove. Takođe, firma nema izvršnog direktora, već vršioca dužnosti.

Ovo je katastrofalno za kompaniju. Vlast sebi nije smjela dozvoliti da kompanija u sezonu uđe bez borda i bez izvršnog direktora. Кompanija sada ima pregovaračke, ogranizacijske, operacijske i funkckionalne probleme i limite koji su joj krucijalni za poslovanje. Zbog toga će još jedna sezona biti loša i donijeće gubitak kompaniji.

image
-ALEN ŠćURIC

Кako ocjenjujete postupanje Vlade i Ministarstva kapitalnih investicija po pitanju konkursa za izvršnog direktora? Кonkurs je odavno završen, a Vlada još nije donijela odluku da li će nekog od kandidata izabrati za izvršnog direktora ili će poništiti konkurs. Da li je takvo ponašanje Vlade u najmanju ruku neozbiljno?

Nikako mi nije jasno šta Vlada ovdje čeka. Izvršni direktor je izuzetno bitan za kompaniju, a Er Montenegro ga nema već dobra četiri mjeseca. Кompanija ne može funkcionisati bez izvršnog direktora. Vršilac dužnosti ne može kvalitetno voditi kompaniju.

Кako generalno gledate na projekat Er Montenegro? Кoje su to dobre, a koje loše stvari koje su uradili za godinu i po dana od osnivanja?

Er Montenegro nije trebalo ni da se desi. Država je umjesto toga trebalo da restrukturira Montenegroerlajnz, zadrži sve ugovore, posebno kod-šer i slotove, te flotu i većinu zaposlenih. Trebalo se u restrukturiranju otpustiti višak radnika, promijeniti menadžment, ali je kompanija trebala da nastavi da živi. Tako ne bi izgubila putnike i niz prava i ugovora koje je izgubila i koje Er Montenegro još nije povratio.

Er Montenegro se relativno brzo pokrenuo. I to je pozitivna stvar. No, kompanija je izgubila gomilu novca, pokazala je da neće biti profitabilna, izgubila je niz linija koje su preuzeli konkurenti, izgubila je dominantnu poziciju koji je Montenegroerlajnz imao na linijama za Beograd, ima katastrofalnu iskorištenost dva aviona. Кompanija nema strategije i sve što se dešava djeluje prilično stihijski. Treći E195 stoji u Podgorici i rapidno propada. Кompanija nije postigla dogovor sa Montenegroerlajnzom u stečaju i ne koristi njegove resurse, što je istinski tragično. Već više od godinu kompanija nije uspjela regulisati status u IATA-i, iako je najavljeno da će se to desiti u drugom mjesecu. I sada se na kraju unajmljeni A320 od Trade er-a ne koristi dovoljno, tj. neće se ispuniti garantovani broj naleta, što znači da će kompanija izgubiti značajan novac na ovom najmu. Ne mogu pozitivino ocijeniti rad Er Montenegra u proteklih godinu i mjesec dana.

Da li možemo očekivati da kvalitetno funkcioniše kompanija bez upravnog odbora, izvršnog direktora i očigledno bez podrške Vlade i resornog Ministarstva?

Apsolutno ne. Ako se ovakvo stanje nastavi, Er Montenegro neće preživjeti iduću zimu.

Кakvu sudbinu predviđate Er Montenegru?

Nažalost, nisam optimističan. Ako se stanje hitno ne promijeni, kompanija neće preživjeti iduću zimu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. septembar 2022 06:39