Potpisivanje sporazuma / - FOTO: VLADA
08/03/2023 u 11:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU Crnoj Gori uplaćuje 27 miliona: Pomoć za penzionere, socijalno ugrožene...

Potpisan Memorandum za podršku za prevazilaženje posljedica energetske krize

Zajedno sa Ambasadom Evropske unije u Crnoj Gori i ministarkom ekologije i prostornog planiranja Anom Novaković Đurović potpisan je Memorandum za podršku za prevazilaženje posljedica energetske krize, saopštio je premijer Dritan Abazović.

Memorandumom je obilježen zvanični početak sprovođenja paketa energetske podrške EU za Crnu Goru vrijednog 30 miliona eura, a EU će  toku dana uplatiti prvu tranšu u iznosu od 27 miliona eura, dok se uplata preostalih tri miliona očekuje početkom naredne godine. 

Abazović je naglasio da skoro 50.000 građana i značajan broj malih i srednjih preduzeća mogu računati na ovu pomoć.

- To znači pomoć za: 40.550 korisnika najniže penzije - 150 eura, za 219 korisnika privremene nadoknade fonda PIO po 150 eura,  454 korisnika novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca dobiće isti iznos, a 6.350 porodica koje su korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice dobiće 350 eura, dok će za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i sektoru privrede biti izdvojeno 13 miliona eura, a biće sredstava i za mala i srednja preduzeća u djelu energetske efikasnosti, naveo je Abazović.

Naveo je da će penzioneri i socijalno ugroženi dobiti pomoć čim se stvore uslovi, te istakao da u Ministarastvu finansija već rade na tome.

- Ne treba očekivati da će to biti sjutra, nadam se da će se u razumnom vremenskom periodu ta sredstva biti uplaćena. Ne mogu da preciziram tačan datum, jutros smo imali konsultacije, radićemo najbolje što možemo da građani to dobiju. Stvar je administrativne prirode, istakao je Abazović

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:09