Производи КАП-а / Дан
23/12/2021 u 14:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска индустрија посустаје због скупе струје, цијена алуминијума лети у небо

На берзама у региону цијена електричне енергије за први квартал 2022. јуче је била невероватних 445 еура по MWh

Рекордне цијене на берзама електричне енергије довеле су европску индустрију у застој и пријете да у потпуности зауставе економски опоравак континента, показују најновији подаци, а преноси агенција Блумберг, пишу београдске Новости.

Највећи европски алуминијимски комбинат Aluminum Dunkerque Industries de France саопштио је да је започео застоје у производњи због губитака узрокованих високим цијенама електричне енергије. 

Цијена енергије на тамошњој берзи за јануар премашила је чак 1.000 еура по МWh. Иако је цијена алуминијума такође порасла за 40% од почетка године, са оваквом цијеном енергије производња је неисплатива. Са оваквом цијеном енергије производња алуминијума кошта 11. 000 долара, а финални производ се продаје по цени од 2.800 долара, објашњавају аналитичари.

Смањивање и евентуално заустављање производње алуминијума је скуп и технолошки веома захтјеван процес. Овако драстичан потез стратешки важне индустрије забрињава, јер указује да се сматра да ова криза неће брзо проћи, већ управо супротно.

Поред Данкерк, смањење производње због истих разлога евидентирано је у металској индустрији у Француској, Холандији, Белгији и Румунији. У Црној Гори такође је најављен могући прекид испоруке електричне енергије Алуминијумском комбинату у Подгорици, уколико се од 1. јануара не уговори снабдијевање по новој, тржишној цијени.

На берзама у региону цијена електричне енергије за први квартал 2022. јуче је била невероватних 445 еура по MWh.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 17:14