/ ilustracija - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
15/05/2023 u 15:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prognoza EK: Rast crnogorske ekonomije u ovoj godini tri odsto

Za prošlu godinu, prognoza rasta je snižena sa sedam odsto na 6,1 odsto

Crnogorska ekonomija će, prema najnovijim prognozama Evropske komisije (EK), ove godine ojačati tri odsto, što je neznatno više od ranije procjene. To je 0,1 procentni poen više u odnosu na jesenje prognoze, kada se procjenjivao ovogodišnji rast od 2,9 odsto.

EK je u najnovijem proljećnom izvještaju pod nazivom Evropske ekonomske prognoze, u koji je agencija Mina-business imala uvid, procijenila da bi crnogorska ekonomija u narednoj godini trebalo da ojača 2,9 odsto. To je nešto manje u odnosu na jesenju prognozu kada se predviđao rast za narednu godinu od 3,2 odsto.

Za prošlu godinu, prognoza rasta je snižena sa sedam odsto na 6,1 odsto. U EK procjenjuju da će se usporavanje rasta nastaviti na krilima visoke inflacije, strožijih uslova finansiranja, kao i dalje visoke političke neizvjesnosti. Stoga će ekonomski rast biti umjeren u ovoj godini.

- Ipak, rast ekonomije bi mogao da povrati određeni zamah u narednoj godni, jer će kapitalne investicije vjerovatno porasti na temelju stabilnijeg političkog okruženja i stabilizacije troškova finansiranja- smatraju u EK.

Predviđa se da će se trgovinski i tekući deficiti smanjiti u ovoj godini, zbog očekivanog usporavanja rasta privatne potrošnje. Očekuje se da će se spoljni deficiti donekle povećati ponovo naredne godine, nakon većih investicija.

U EK su ocijenili da je bankarski sektor dobro kapitalizovan i ima dovoljno likvidnosti. Međutim, očekuje se smanjena potražnja za kreditima u ovoj godini.

- Očekivano ubrzanje investicija u narednoj godini moglo bi podržati kreditnu aktivnost, posebno za korporativni sektor-  smatraju u EK.

Inflacija je počela da usporava u ovoj godini, a očekuje se da će se taj trend nastaviti u periodu 2023-2024, uz stabilizaciju cijena hrane i nafte.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:52