Европска унија (илустрација) / - Европска унија (илустрација)
07/09/2021 u 18:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска униjа за реформе даjе 14,2 милиjарде еура, међу корисницима и Црна Гора

Посебна пажња биће посвећена напорима уложеним у темељне реформске области као што су владавина права и основна права, демократске институциjе и реформа jавне управе, као и економски развоj и конкурентност

Чланице Европске униjе дале су зелено свjетло за скоро 14,2 милиjарде еура претприступне финансиjске помоц́и (ИПА ИИИ) за Црну Гору, Албаниjу, Босну и Херцеговину, Србиjу, Косово, Сjеверну Македониjу, Турску и Исланд. Помоћ се односи на период 2021–2027.

– Ова подршка ће помоћи корисницима у спровођењу реформи на путу ка чланству у ЕУ. Корисници ће бити подржани у спровођењу неопходних политичких, институционалних, правних, административних, друштвених и економских реформи како би се ускладили са вриjедностима Униjе и како би се постепено прилагодили правилима, стандардима, политикама и пракси ЕУ – саопштено jе из Савjета ЕУ, пише Радио Слободна Европа.

Како се наводи, помоћ у ИПА 3 ће се базирати и на приступу заснованом на резултатима и на принципу поштене расподjеле.

То значи, како jе обjашњено, да ће се помоћ разликовати по обиму и интензитету учинка корисника помоћи.

– Посебна пажња биће посвећена напорима уложеним у темељне реформске области као што су владавина права и основна права, демократске институциjе и реформа jавне управе, као и економски развоj и конкурентност. Истовремено, примjењивац́е се принцип поштене расподjеле, како би се осигурало да обим и интензитет финансирања не узима у обзир само учинак корисника, вец́ и њихове потребе и капацитете – наводи се у саопштењу.

На таj начин, како се додаjе, избjегло би се несразмjерност у висини помоћи међу земљама корисницама, као и осигурао напредак свих њих.

– Такође jе предвиђено да се обим и интензитет помоћи могу миjењати у случаjу значаjне регресиjе или сталног недостатка напретка корисника у темељним реформским областима. У таквим случаjевима средства би се могла пропорционално смањити и преусмерити без угрожавања подршке побољшању основних права, демократиjе и владавине права, укључуjући подршку цивилном друштву – наводи се у саопштењу.

Помоћ Униjе, коjа почиње ретроактивно од 1. jануара 2021. године, биће подиjељена према темататским приоритетима, а не према поjединачним потребама земаља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:32