Краснићи / Фото: Архива
17/02/2022 u 17:49 h
Milica VujisićMilica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фирма са Косова тужила ЦГ: Због раскида уговора траже шест милиона еура

Фирма је у власништву бизнисмена Флорина Краснићија, који је један од финансијера Ослободилачке војске Косова

У Привредном суду jуче jе одржано суђење по тужби конзорциjума коjег предводи фирма "Триангле ГЦ ИНЦ Косово", косовског бизнисмена Флорина Краснићиjа коjи од државе тражи обештећење због раскида уговора о изградњи двиjе мале хидроелектране на водотоку Ђуричка риjека у Плаву.

Тужбом тражи обештећење у вриједности од шест милиона еура. Краснићи је један од финансијера Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Правни заступник конзорциjума у тужби против државе jе Ана Ђукановић, сестра предсједника државе Мила Ђукановића.

На јучерашњем суђењу саслушани су свједоци Љубиша Бошковић, Бојан Бошковић и Игор Стругар.

Како је истакао Љубиша Бошковић он је тада радио у фирми Систем – МНЕ и у пројекту je учествовао од самог почетка.

– Имајући у виду сложеност пројекта изградње мини хидроелектране учествовао сам са својим тимом инжењера из различитих области, у припреми документације и идејног решења. Ја сам урадио пројекат за Ђуричку 1 и 2. Добио сам и посао стручног надзора. А када смо кренули са градњом, тачније са постављањем табле, почели су проблеми од стране неких НВО организација и грађана, који су изразили бојазан да ће због градње мХЕ остати без питке воде. Познато ми је да је инвеститору издата дозвола за градњу Ђуричку 2 али због чега није за Ђуричку 1, не знам. Не видим разлог зашто није и ту издата грађевинска дозвола с тим да смо ми наше обавезе испоштовали и урадили главни пројекат. Ми смо се повукли када је градоначелник Плава изашао пред грађане и рекао да се чуо са тадашњим премијером Душком Марковићем који је обећао да ће обештетити сваког инвеститора. Накнада мом привредном друштву је у потпуности исплаћена од стране инвеститора – навео је Љубиша Бошкопвић на јучерашњем рочишту.

Грађевински инжењер Бојан Бошковић који је тада радио у Систем – Мне, истакао је да је он учествовао у прорачуну статичке стабилности свих објеката како за Ђуричку 1 тако и за Ђуричку 2.

– Познато ми је да је Ђуричку 2 добио грађевинску дозволу, а за Ђуричку 1, по мојим сазнањима, није дошло до издавања грађевинске дозволе због проблема дефинисања зона ријеке. То је била обавеза Општине они то нису урадили већ је то урадио инвеститор. У једном моменту је дошло до опструкције радова од стране мјештана. Нисам био на лицу мјеста али знам да је због тога процес изградње обустављен – истиче Бошковић.

Дипломирани инжењер електротехнике Игор Стругар jе истакао да jе тада био запослен у компаниjу СНС д.о.о, као руководилац тима за ревидовање фаза jаке струjе.

– Нагласио бих да jе моја фирма, по мом сјећању, била ангажована за период 2017 – 2018. године. Оно чега се сјећам, јесте да смо дали позитивно мишљење на извјештај а то је била и коначна оцјена цијелог ревидентског тима. Инвеститор нам је исплатио накнаду за рад, а СНС д.о.о је исплатио накнаде свим привредним друштвима које је он ангажовао – рекао је Стругар.

Осим фирме Триангл, још неколико фирми је тужило државу због раскида уговора о концесији.

Судија Привредног суда Данијела Вукчевић је на крају суђења истакла да на захтјев тужилачке стране одложи суђење док се не спроведу вјештачење грађевинске и финансијске струке, а ако буде потребе и машинске.

Како је истакла адвокатица Ђукановић, због свједочења Љубише Бошковића, појавили су се нови детаљи везани за Ђуричку 1 који су од битног значај. Суђење је заказано за 6. април у 12.45 сати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:24