фото: Форбс / - фото: Форбс
02/02/2022 u 10:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Форбс: Црна Гора најприступачнија авионом, то је знак неминовног раста и напретка

Аеродроми Црне Горе доприносе друштвеном и економском расту и развоју нације кроз квалитетну, сигурну и одрживу аеродромску инфраструктуру и услуге, пише овај магазин

С обзиром на географску локацију, Црна Гора је наприступачнија ако у њу долазите авионом. То је сигуран знак њеног неминовног раста и напретка. Ово је порука једног од најутицајнијих свјетских бизнис магазина, Форбс који је први пут објављен у издању за Црну Гору. 

Форбс констатује да су Аеродроми Црне Горе, упркос изазовима без преседан ако је је изазва лапандемија корона вируса, остварили пораст броја путника, дајући, како наводе,ритам повећаном интересовању за туристичку привлачност државе.

Аеродроми Црне Горе доприносе друштвеном и економском расту и развоју нације кроз квалитетну, сигурну и одрживу аеродромску инфраструктуру и услуге, пише Форбс.

Како наводе у тексту, у својству оператора аеродромске инфраструктуре и пружаоца аеродромских услуга, Аеродроми Црне Горе предводе сектор ваздухопловства, управљајући се принципима сигурности, додате вриједности, одговорног управљања и економског развоја као својим темељним вриједностима.  

Заједно са својим Одбором директора, надлежним министарствима и Владом Црне Горе, Аеродроми Црне Горе су оријентисани  на развој инфраструктуре, унапређење квалитета услуга и улагање у кадар као вриједан ресурс компаније.

 - Окосница наше компаније су безбиједност и сигурност путника у сваком тренутку. Наша визија одређујеаеродроме као улазну капију за туризам и улагања - казао је за Форбс извршни директор Горана Jандреоски.

Вођена овом мисијом, стремљења компаније нису прошла незапажено, те су Аеродроми Црне Горе добили бројна признања за стручан приступ у  управљању аеродромима.  

Упркос до сада невиђеним изазовима које је наметнула пандемија корона вируса, Фосбс констатује да су Аеродроми Црне Горе су остварили пораст броја путника, трасирајући пут растућег интересовања за земљу као туристичку дестинацију. Обим путничког саобраћаја  је током 2021. године, досегао раст од 65 одсто у односу на 2019. годину. Аеродроми Црне Горе сада се припремају за опоравак сектора ваздухопловства на здравим основама.

Јандреоски најављује да преговарају са одређеним нискотарифним и редовним авио-превозницима о отварању новихавио-дестинација, што ће се осјетно одразити на саобраћајне податке које очекују у овој години.

Црна Гора, као тржиште које биљежи изузетан раст,  нуди низ могућности инвеститорима и авио-компанијама које желе да остваре своје присуство у региону. У сарадњи са Националном туристичком организацијом, Министарством економског развоја и Министарством капиталних инвестиција, Аеродроми Црне Горе су осмислили заједничке програме који су усмјерени на промоцију потенцијала ове земље и имају за циљ да свијету пошаљу поруку о инвестиционим могућностима Црне Горе.

Један такав примјер је Аир Астана, која је уврстила Подгорицу међу  своје туристичке дестинације. Летовима ове авио-компаније, преко 20 хиљада високоплатежних туриста посјетило је Црну Гору. Осим тога, црногорски ваздухопловни прописи омогућавају страним инвеститорима да оснују  авио-компаније или обављају услужне дјелатности у авио-саобраћају .

 - Наш циљ није само повезивање са могућим чвориштима или аеродромима, већ настојимо да се изградимо као организација која окупља најбоље познаваоце области ваздухопловства - каже извршни директор Аеродрома.

Дигитални напредак на плану свјестке економије није заобишао ни ваздухопловну браншу, гдје се такође јавља као предуслов развоја. 

Када је ријеч о авијацијском сегменту пословања, Јандреоски истиче да кроз услуге које пружају настоје да оснаже сарадњу са авио-компанијама.

- За 2022. годину смо планирали бројне инвестиционе активности, укључујући између осталог замјену постојећих возила са дизел-бензинским погоном електричним возилима. Дакле, окрећемо се обновљивим изворима енегрије - навео је он.

Примјеном еколошки прихватљивих пословних пракси, Аеродроми Црне Горе слиједе све препоруке ИЦАО и Европске комисије у циљу обезбјеђења одрживог пословања и доборбити популације. Како би држали корак са технологијом, одређена средства су опредијељена за реализацију пројеката видео-надзора, система разгласа и примјену технологије вјештачке интелигенције у сфери сигурности путника.

„Из технолошке перспективе“, каже Јандреоски, „сходно недавно потписаном споразуму, ми смо постали дио система заштите сајбер безбједности Еуроцонтрола, на коју чињеницу смо веома поносни. Сада смо у прилици да научимо више о сајбер безбједности и могућим утицајима исте на будућност”.

Географска позиција Црне Горе намеће авио-путовања као први избор за посјету земљи, што је уједно гаранција њеног неминовног раста и развоја.  Прошао је вијек од зачетка авијације у Црној Гори. Данас, земља је успоставила повољно пословно окружење за инвеститоре, оснажено Аеродромима Црне Горе и руководством компаније које је, према оцјени Форбса, способно да прилагоди пословање  датим приликама, стручним Одбором директора и подршком владе.

 - Циљ владе је да страним инвеститорима пружи могућности да улажу у авијацију. Синергија која влада између институција и власти је од огромног значаја. Ускоро ћемо имати прилику да у Црној Гори дочекамо потенцијалне инвеститоре - закључује Јандеровски за Форбс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:24