/ - GOV.ME
04/07/2023 u 12:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Formiran Upravni odbor Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore

Vlada Crne Gore odlučno je opredijeljena da i putem ovog Fonda pruži punu i stratešku podršku ubrzanju Agende održivog razvoja, koja je u najvećoj mjeri usklađena i sa procesom pristupanja Crne Gore EU, kazao je premijer Abazović

Predstavnici Vlade Crne Gore i sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori održali su konstituivnu sjednicu Upravnog odbora Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore. Fond je finansijski alat nove generacije koji su uspostavile Ujedinjenje nacije u zemlji, a čiji je cilj objedinjavanje partnerskih sredstava za razvojne inicijative.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da današnji sastanak Zajedničkog nadzornog odbora predstavlja potvrdu dosadašnjih namjera i zajedničkog, intenzivnog rada.

- Vjerujemo da će u narednom periodu ova sredstva biti mnogo veća, jer je Vlada Crne Gore odlučno opredijeljena da i putem ovog Fonda pruži punu i stratešku podršku ubrzanju Agende održivog razvoja, koja je u najvećoj mjeri usklađena i sa procesom pristupanja Crne Gore EU, kazao je premijer.

Upravni odbor Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore čine predstavnici Vlade, sistema UN u zemlji i strateški partneri, u sastavu: predsjednik Vlade Dritan Abazović, rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori Piter Lundberg, savjetnici premijera Ivo Šoć i Andrej Bracanović, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander, projektna koordinatorka MOR Nina Krgović, ambasador Luksemburga u Crnoj Gori Filip Donkel i šef kancelarije Švajcarske razvojne agencije u Beogradu Ričard Koli. Novoformirano tijelo zaduženo je za upravljanje Fondom, strateško pozicioniranje, nadzor, za donošenje odluka o raspodjeli sredstava kao i o drugim važnim aspektima rada Fonda.

Rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piter Lundberg zahvalio je Abazoviću na liderstvu i ličnom zalaganju za osnivanje i rane uspjehe Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore, te što je prepoznao Fond kao alat za ulaganje u specifičnu razvojnu nišu održivog razvoja i procesa pristupanja EU.

- To se ogleda i kroz finansijski doprinos Crne Gore Fondu u iznosu od milion eura. Posmatrano po glavi stanovnika, to je 1,6 eura investicije u održivi razvoj kroz Fond za ubrzani razvoj. Komparacije radi, to je najveći iznos koji neka zemlja u regionu Evrope i Centralne Azije ulaže u održivi razvoj, kazao je Lundberg ističući da Ujedinjene nacije i mnoge zemlje članice UN gledaju u Crnu Goru kao pozitivan primjer.

Osnivanje Upravnog odbora Fonda za ubrzani razvoj uslijedilo je nakon što je Fond početkom godine, ubrzo nakon formiranja, generisao partnerstva u vrijednosti najmanje 2,6 miliona eura. Osim Vlade Crne Gore i Vlada Švajcarske je podržala ovu inicijativu sa 1,6 miliona EUR. Prethodno, kontribuciju za Fond opredijelila je i Vlada Luksemburga.

Crnogorska kontribucija za održivi razvoj kroz ovaj model finansiranja je posebno značajna kada se stavi u perspektivu veličine zemlje i ekonomije. Fond za ubrzani razvoj Crne Gore osmišljen je kao snažan katalizator za ubrzanje ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja.

Konsolidacijom i usmjeravanjem sredstava ka ciljanim razvojnim intervencijama, Fond ima za cilj da, kao katalizator ubrzanja Agende 2030, ujedno doprinese i ubrzanju učlanjenja Crne Gore u EU.

Fond je osmišljen kao podrška strateškim inicijativama u tri prioritetne oblasti Okvira saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2023–2027: 1) inkluzivni ekonomski razvoj i ekološka održivost, 2) razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti, socijalna uključenost i 3) društvena kohezija, upravljanje po mjeri čovjeka, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:18