Дионица аутопута Бар-Бољаре / - скриншот Јутјуб
06/12/2021 u 13:15 h
Jelena Bulatović, Blaženka GolubovićJelena Bulatović, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

France 24 о аутопуту Бар-Бољаре: Црногорски пут од милијарду долара који никуда не води

Јилберг истиче да је иницијалним планом била предвиђена изградња 165 км аутопута који би Луку Бар повезао са србијанском границом. Црногорска влада је 2014. године потписала уговор који подразумијева 42 км пута, за чију изградњу је одговорна ЦРБЦ компанија

Пројектом аутопута планирано је остваривање пуног потенцијала подручја обухаћеног дионицом на траси Бар-Бољаре. Но, амбициозни план, финансијски подржан великим кредитом од кинеске Еским банке, претворио се у економски крах Црне Горе, остављајући је дубоко у дуговима. Ријеч је о првом црногорском аутопуту, гигантском пројекту од близу  милијарду долара, што је исувише за Црну Гору која броји око 650.000 становника, наводи Давид Јилберг, репортер фанцуског канала на енглеском језику France 24.

Јилберг наводи да се поставља питање, с обзиром на то да је конструкција уништила животну средину и повећала јавни дуг, зашто је Црна Гора потписала највећи икада инфраструктурни уговор са Кином.

Црногорска влада је 2014. године потписала два уговора са Кином. Први за изградњу аутопута од стране China Road and Bridge Coorporatioon (ЦРБЦ), а други за зајам код кинеске Ексим банке. Црна Гора се сагласила да препусти дио своје територије ако не успије да исплати зајам. Кинеска банка Ексим сада држи једну петину укупног јавног дуга Црне Горе која је вратила први дио дуга сад у јулу, али још није јасно када ће пут бити отворен за коришћење. Jилберг констатује да би било логично да је Црна Гора, будући да је кандидат за чланство у ЕУ и чланица НАТО-а, тражила западне партнере који би финансирали пут.

ЦРБЦ надзирала интервју

Запослени у ЦРБЦ немају права да дају интервјуе за новине. Интервју је међутим обављен са координатором на пројекту црногорске компаније Бемакс, највећим локалним подизвођачем ЦРБЦ. Приликом овог интервјуа кинеска компанија послала је своја два запослена да надзиру разговор. У уговору који ЦРБЦ има са Владом наводи се да 30 одсто радова мора бити повјерено домаћим компанијама, а Бемаксу је додијељен највећи дио тих радова. Бемакс је за извођење радова добио више од 240 милиона еура. Компанија је отворена 2007. године, годину дана од стицања независности, а добија гро послова у Црној Гори.

Јилберг истиче да је иницијалним планом била предвиђена изградња 165 км аутопута који би Луку Бар на југу повезао са србијанском границом на сјеверу. Црногорска влада је, подсјетимо, 2014. године потписала уговор који подразумијева 42 км пута, за чију изградњу је одговорна ЦРБЦ компанија.

Новинар France 24 је разговарао са Перишом Бошковићем, полицајцем у пензији, који се надао да ће имати користи од тога што му се кућа налази близу аутопута. Међутим, десило се управо супротно, морао је да поднесе двије тужбе против кинеске фирме ЦРБЦ.

image

Периша Бошковић

- скриншот Јутјуб

Наиме, на земљи на којој узгаја воће и поврће, у његовом одсуству, истоварен је ископани материјал са градилишта. Након његовог реаговања кинеска компанија је уклонила насути материјал остављајући за собом још већу штету. Периша и његова супруга су били принуђени да чисте земљу затрпану великом количином камења.

image

Дионица аутопута Бар-Бољаре

- скриншот Јутјуб

Недалеко од његове куће је једна од највећих "жртава" аутопута – ријека Тара, чији је ток измјештен због градње конструкције.  И не само то... На камењу у њеном кориту уочени су трагови цимента. Ријека Тара се налази на листи свјетске баштине Унеска.

Сјевер и југ и даље чекају повезивање

Један од званичних разлога изградње аутопута је био да се отвори и развије сјевер Црне Горе, чији би ски-центри били на мање од сат времена удаљености од аеродрома у Подгорици. Први аутопут у Црној Гори требало је да донесе бенефит цијелој земљи а не само неколицини одабраних, али је за сада дугачак само 42 км. Лука Бар још увијек чека своје вријеме да засија а на Црној Гори је да разријеши нову дилему – дубоко је у дуговима а требало би да позајми још новца како би завршила аутопут и коначно повезала сјевер и југ. 

Француско-италијанска група одговорна за надгледање радова упозорила је Владу о штети нанијетој животној средини. У инспекцијском извјештају се наводи да је бетонски муљ отишао у корито Таре.

Лазар Гарденић, активиста НВО МАНС која истражује корупцију и организовани криминал, каже да је "Влада све вријеме знала да ЦРБЦ уништава и девастира ријеку Тару".

image

Лазар Грдинић

- скриншот Јутјуб

Истиче да су до приступа инспекцијским извјештајима морали чекати до смјене власти 2021. године, када је окончана тридесетогодишња владавина ДПС-а.

Уговор вијека за Бемакс

Аутопут је уговор вијека за Бемакс, али неки круцијални елементи као што су вода и снабдијевање електричном енергијом су заборављени. Пројекат аутопута је промовисан у марту 2019. године, у извјештају Бемакса, а уговор је потписан у мају, два мјесеца након промоције, због чега се поставља питање како је Бемакс знао да ће добити посао. Иван Брајовић, тада министар саобраћаја, један од потписника уговора, одбацује оптужбе за корупцију наводећи да је Бемакс била најквалификованија компанија за посао и да је све урађено у складу са законом.

image

Компанија Бемакс добила највећи удио послова

- скриншот Јутјуб

Грдинић наводи да је британски консултант спровео двије студије изводљивости које је претходна власт сакрила и направила договор са Кинезима.

image

Дионица аутопута Бар-Бољаре

- скриншот Јутјуб

Репортер France 24 разговарао је са Милем Лазаревићем, који је испред удружења рибара био задужен за мониторинг ријеке Таре. Међутим, њему је овлашћење опозвано 2018. године, када се и квалитет воде драстично погоршао.

- Ја мислим да је 90 одсто живог свијета ријека било уништено током извођења радова. Надам се ће неко за то одговарати - казао је Лазаревић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:07