autoput smokovac-matesevo / - MONTEPUT.ME
12/07/2023 u 14:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Godinu dana funkcionisanja autoputa: Od naplate putarine prihodovano 8,74 miliona eura

Za godinu dana, na autoputu je zabilježeno ukupno 50 saobraćajnih nezgoda., smrtno stradalih lica nije bilo, sa povrijeđenim licima ukupno 12 saobraćajnih nezgoda - navode iz Monteputa

Od otvaranja autoputa i početka naplate putarine, odnosno od od 21. jula 2022. do 11. jula 2023. godine, auto-putem je prošlo  2 157 601 vozilo, a rekordan broj prolazaka vozila ostvaren je 07.08.2022., kada tada je auto-putem prošlo 14 325 vozila.  U navedenom periodu, od naplate putarine sa autoputa prihodovano je 8.749.820 - saopšteno je iz Monteputa.

Iz ovog preduzeća su saopštili da je 13. jula godina dana od puštanja u saobraćaj prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa i 18 godina od kada je u funkciji tunel “Sozina” sa prilaznim saobraćajnicama. I jedan i drugi objekat, kao djelovi jedinstvenog autoputa kome težimo, u svom vremenskom okviru predstavljaju značajne objekte putne infrastrukture od posebnog značaja za Crnu Goru.  

- Na ovaj jubilej, kroz statistički prikaz podataka o broju vozila koji je prošao autoputem, prihodu ostvarenom po osnovu naplate putarine i drugim informacijama koje smatramo bitnim za prezentaciju svega što smo radili u prethodnom periodu od godinu dana i video materijal, približićemo građanima Crne Gore i zainteresovanim medijima izazove koji su nas pratili u prethodnoj godini kada je u pitanju prioritetna dionica autoputa od Smokovca do Mateševa, kao i aktivnosti Monteputa preduzete na upravljanju i održavanju ovog zaista zahtjevnog putnog pravca - navode iz Monteputa.

Monteput je, kako dodaju, realizovao sve aktivnosti na kadrovskoj i tehničkoj osposobljenosti da zadatke iz okvira svoje nadležnosti  obavljamo profesionalno, na najbolji mogući način.

- Cilj nam je da u narednom periodu povećamo broj korisnika elektronska naplate putarina, koja trenutno ima udio od 15% ukupne naplate putarine, i tu vidimo prostor za znatno uvećanje ovog procenta. Trenutno smo u fazi unaprjeđenja sistema naplate putarine, proširenja naplatnog centra Mateševo, odnosno stvaranja  uslova potrebnih da spremni započnemo promociju upotrebe ENP-a- ističu oni.

Cijena Tag uređaja iznosi 20 eura, dok minimalna uplata na korisnički račun iznosi 50 eura za fizička lica, odnosno 112,50 eura za pravna lica, i na taj način korisnici ostvaruju popust od 10% na cijenu putarine.

- Za godinu dana, na autoputu je zabilježeno ukupno 50 saobraćajnih nezgoda., smrtno stradalih lica nije bilo, sa povrijeđenim licima ukupno 12 saobraćajnih nezgoda.  Lake tjelesne povrede zadobilo je ukupno 13 lica, teške tjelesne povrede ukupno 2 lica. U 38 saobraćajnih nezgoda zabilježena je samo materijalna šteta.  Obustave saobraćaja su vršene nakon težih incidenata koji zahtjevaju uviđaje i imali smo 14 slučajeva zatvaranja saobraćaja, koja su u prosjeku trajala oko 1.5h  objašnjavaju iz 

Monteputa.

Saradnja sa Upravom policije i Mobilnom jedinicom saobraćajne policije je, kako napominju, na visokom nivou.

- Prekršaji prekoračenje brzine  - ukupno sankcionisanih 2232 vozača. Prekršaji prisustvo alkohola u organizmu – ukupno sanicionisanih prekršaja  35 vozača.n Prekršaji neregistrovana vozila i vozači bez položenog vozačkog ispita - ukupno sankcionisanih  300 vozača.

- Ostali prekršaji – ukupno sankcionisanih prekršaja 330 vozača. Posebno treba istaći da je ukupno lišeno slobode 44 lica   zbog prekršaja prekoračenja brzine(22) i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu (22) - dodaju iz Monteputa.

Na prioritetnoj dionici, Smokovac - Mateševo, planski je, kako dodaju, predviđena izgradnja dvije benzinske stanice sa pratećim sadržajima.

- U toku je priprema tenderske dokumentacije. Tokom septembra planiramo objavljivanje tendera za dugoročni zakup lokacije. Nakon izbora najpovoljnije ponude i zaključenja ugovora, u roku od godinu dana možemo očekivati da benzinske stanice sa pratećim sadržajima budu otvorene, što će upotpuniti uslugu na auto-putu - ističu oni.

Monteput se priprema i za naredne dionice autoputa. 

- U skladu sa  Zaključkom Vlade Crne Gore, broj 07-011/23-2276/3 od 18.05.2023.godine, obezbijeđena su sredstva iz dobiti Društva za 2022.godinu u iznosu od 1.712.076,43 eura za izradu glavnog projekta dionice auto-puta Bar-Boljare, od Mateševa do Andrijevice.  U završnoj fazi je izrada elaborata eksproprijacije za donicu Mateševo- Andrijevica, Tokom naredne godine  ćemo pokrenuti postupak eksproprijacije zemljišta, a paralelno sa tim očekujemo završetak projektne dokumentacije i raspisivanje tendera za izvođenje radova - naglašavaju oni.

U narednom periodu takođe planiraju  raspisivanje tendera za izradu Idejnog projekta za dionicu Andrijevica-Berane-Boljare.

- Kroz promotivni video funkcionisanja autoputa Bar-Boljare, prioritetne dionice Smokovac- Mateševo, prikazaćemo izazove koji su nas pratili u prethodnoj godini kao i aktivnostima Monteputa preduzetim na upravljanu i održavanju ove dionice - navode u Monteputu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. decembar 2023 09:08