/ - FOTO: SA DOGAđAJA
22/02/2024 u 16:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grant EU od 11 miliona eura za modernu obrazovnu infrastrukturu

Unaprjeđena infrastruktura poboljšaće uslove učenja i kvalitet nastave i istovremeno ubrzati digitalnu transformaciju i razvoj vještina

EIB Global, finansijski ogranak Evropske investicione banke za aktivnosti van Evropske unije, potpisao je grant od 11 miliona eura za obrazovni program u Crnoj Gori kako bi omogućio modernizovanje i opremanje 13 obrazovnih objekata, uključujući vrtiće, osnovne, stručne i srednje škole.

Unaprjeđena infrastruktura poboljšaće uslove učenja i kvalitet nastave i istovremeno ubrzati digitalnu transformaciju i razvoj vještina.

To će pomoći zemlji da poveća svoje obrazovne kapacitete otvoranjem blizu 1 700 novih mjesta za učenike i 530 radnih mjesta za nastavnike.

Obezbjeđen u okviru Tima Evropa kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, grant će takođe omogućiti izgradnju nove srednje škole i rekonstrukciju osnovne škole Vladimir Nazor u Podgorici, što će postaviti nove standarde za obrazovnu infrastrukturu u zemlji. Ugovor o grantu potpisan je u Podgorici u prisustvu potpredsjednika EIB-a Kirijakosa Kakourisa, ministarke obrazovanja, nauke i inovacija Anđele Jakšić Stojanović, i šefa Odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Ingvea Engstroma, kao i visokih predstavnika zemalja EU.

Za obrazovni sistem Crne Gore obezbijeđeno 11 miliona eura granta EU

Potpredsjednik EIB-a Kirijakos Kakouris koji je odgovoran za aktivnosti banke u Crnoj Gori rekao je: „Kao dugogodišnji partner zemlje i zajedno sa Evropskom komisijom, sa zadovoljstvom nastavljamo da podržavamo crnogorsku obrazovnu strategiju kroz reformu i obnovu infrastrukture. Namjeravamo dalje proširiti našu plodnu saradnju sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija. Nadamo se da ćemo time zajednički doprinijeti značajnom poboljšanju vještina koje odgovaraju zahtjevima tržišta rada, sa jednakim mogućnostima za sve ljude u Crnoj Gori u smislu zapošljivosti, društvene integracije i cjeloživotnog učenja.”

Renoviranje će omogućiti nadogradnju električnih sistema za montiranje digitalne opreme i internet konekcije, kao i poboljšanje energetske efikasnosti u obrazovnim zgradama. EIB Global će takođe pružiti tehničku pomoć za upravljanje projektima, nabavku i administraciju kako bi se ojačali kapaciteti lokalnog tima za implementaciju projekta.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore Anđela Jakšić Stojanović rekla je: „Na početku mandata Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija rekli smo da će ovo biti godina velikih infrastrukturnih projekata. Potpisivanje ugovora o doniranju sredstava za izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju, adaptaciju i opremanje obrazovnih ustanova predstavlja značajan korak ka unapređenju crnogorskog sistema, stvaranju boljih uslova za učenje u kojima mogu da napreduju najmlađe generacije. ”

Sa preko 64 miliona eura koliko će biti uloženo u okviru obrazovnog programa Crne Gore, bilateralni donatori i Evropska unija učestvuju sa grantom od 11 miliona eura kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, dok EIB obezbjeđuje zajam od 18 miliona eura i tehničku pomoć u vrijednosti od 2,5 miliona eura kroz grant tehničke podrške u okviru svoje Inicijative za ekonomsku otpornost.

- Obrazovanje je temelj razvoja i prosperiteta, kako na individualnom tako i na društvenom nivou“, rekao je Ingve Engstrom, šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori. „Sektoru obrazovanja u Crnoj Gori je potrebna pažnja i suočava se sa mnogim izazovima. Nadamo se da će ove investicije poboljšati uslove za crnogorske učenike, nastavnike i ostalo školsko osoblje i da će podržati sveobuhvatne reforme potrebne u sektoru obrazovanja -dodao je on.

Tokom posjete Podgorici potpredsjednik EIB Kirijakos Kakouris i delegacija Banke sastali su se i sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, premijerom Milojkom Spajićem, ministrom finansija Novicom Vukovićem i ministrom saobraćaja i pomorstva Filipom Radulovićem. Sastanci su bili usmjereni na mogućnosti proširenja podrške EIB Globala i napredovanje u realizaciji strateških projekata u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kao i nedavno predloženog novog Razvojng plana. Kao pouzdan partner Crnoj Gori, EIB Global je investirao preko 240 miliona eura u zemlji od 2020. godine, pružajući vitalnu podršku za projekte iz oblasti obrazovanja, životne sredine, transporta i malih i srednjih preduzeća.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:45