Главни град продаје објекат некадашње робне куће / -Архива Дана
08/03/2022 u 12:53 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Група бивших радника робних кућа Београд тврди да је дискриминисана: Плате и отпремнине чекају 23 године

Наши радници су провели радни вијек у овој компанији, лишени су права да намире своја потраживања, а поступцима који су вођени у Београду донесена је и одлука о продаји имовине предузећа у Црној Гори, али смо изузети из подјеле средстава

Група бивших радника и акционара Робних кућа Београд у Подгорици, наредних дана обратиће се Влади и министарствима економског развоја и финансија и социјалног старања како би се пронашло решење за наплату заосталих потраживања, односно отпремнина и 19 плата које чекају од 1999. године.

Наиме, радници овог предузећа, њих више од 120, тврде да су дискриминисани од бивших власти, али и бивше државе, с обзиром на то да нису били обухваћени исплатом потраживања када је предузеће Робне куће Београд у стечају 2007. године продало своју стечајну масу за износ од 360 милиона еура.

– Из стечајне масе тада су исплаћени радници РК Београд који су грађани Републике Србије. У стечајну масу тада је рачунат и објекат у Подгорици, а радницима предузећа из Србије тада је исплаћено по 135 еура по години стажа – наводи се у допису који ће бити упућен ресорним министарствима.

Радници из Црне Горе наводе да су им овим чином ускраћена права.

– Наши радници су провели радни вијек у овој компанији, лишени су права да намире своја потраживања, а поступцима који су вођени у Београду донесена је и одлука о продаји имовине предузећа у Црној Гори, али смо изузети из подјеле средстава – наводи се у допису.

Радници РК Београд истакли су да су морали бити равноправно третирани као и колеге из Србије, те да су жртве једног времена, политике и дешавања која су задесила тадашњу државу због којих ни након више од 20 година не могу да наплате своја потраживања која су, како истичу, зарадили.

Обjекат некадашње Робне куће у Улици слободе већ неколико година стоји запуштен, а у више наврата планирана је његова пренамјена. Главни град Подгорица jе, након 18 година судског спора, средином септембра 2019. године постао власник земљишта и пословне зграде у Улици слободе. Пресудом Вишег суда Главном граду jе припала пословна зграда у ванпривреди од 1.017 квадрата са свим припадаjућим посебним дjеловима, као и земљиште уз ванпривредну зграду површине 117 квадрата. Влада Црне Горе jе 2020. године дала сагласност Главном граду да прода пословну зграду са припадаjућим земљиштем по проциjењеноj вриjедности од 10,9 милиона еура. Ипак, недавно је вриједност некадашње Робне куће Београд у центру Подгорице смањена за 4.492.000 еура, па ће потенцијалним купцима умјесто доскорашњих 10,9 милиона еура, колика је била њена процијењена вриједност, сада бити понуђена за 6.408.000 еура, за коју се још увијек чека одлука Владе Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 15:02