Душко Шарић и Јовица Лончар / Фото: Срђан Бољевић
20/04/2022 u 19:22 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Губитак фирме Душка Шарића и Јовице Лончара 18,88 милиона еура

Против брата Дарка Шарића седам година се води судски поступак због сумње у прање новца

Фирма Левел инг, чији су власници Душко Шарић и Јовица Лончар, лани је пословала са минусом од 123,4 хиљаде еура.

Са минусом из прошле године, фирма Шарића и Лончара, против којих је седам година вођен судски поступак због сумње у прање новца, на крају 2021. године имала је укупан губитак у пословању од 18,88 милиона еура.

Ова фирма се раније звала Мат компани. Оснивач фирме jе Лончар и фирма Матенико ЛЛС из САД, док jе Шарић извршни директор. Њих двоjица су половином 2018. године ослобођени оптужби да су опрали 19 милиона еура стечених продаjом наркотика.

image
Фото: Иван Петровић Ипе

Приходи Левел инга лани су износили 332 хиљаде еура, што је за око 100 хиљада мање него 2020. године. У години пандемије Левел инг је имао 121,7 хиљада добити из пословања.

Трошкови пословања прошле године су износили 319,4 хиљаде, скоро 104 хиљаде више него годину раније.

Стална имовина друштва износила је 3,1 милион еура, што је за око 160 хиљада мање него 2020. године. Чинили су је земљиште и објекти у износу од 2,62 милиона и постојења и опрема у износу од 457,4 хиљаде еура.

Дарко се водио као власник девет дана

Према подацима Централног регистра привредних субjеката (ЦРПС), фирму коjа се прво звала Мат шоп, па Мат компани и сада Левел инг, приjе 15 година, у септембру 2006. године, основао jе Шарић.

Тада jе носила име Мат шоп, а краjем 2007. године промиjенила jе име у Мат компани.

Неколико дана приjе него што jе у jавности осванула виjест о међународноj операциjи "Балкански ратник", у оквиру коjе су заплиjењене 2,2 тоне кокаина, у водама jужног Атлантика, у jесен 2009. као оснивач у Мат компани, поред Душка, био је уписан и Дарко Шарић, али jе након само девет дана брисан са листе оснивача.

Умjесто Дарка, као оснивач се уписуjе Jовица Лончар, коме Душко краjем 2009. препушта комплетну компаниjу. Дарко Шарић је прије неколико дана ухапшен у Београду и за њега се сумња да је организатор криминалне групе која је дјеловала на територији Србије, Европе и Јужне Америке.

Од средине децембра 2009. године, као суоснивач компаниjе, поред Лончара, уписуjе се америчка компаниjа Матенико ЛЛЦ из Делавера, а мjесто извршног директора пуну децениjу заузима Мухамед Далагиjа.

Фирма од jуна 2020. године миjења име у Левел инг, у коjоj Душко Шарић преузима функциjу извршног директора, а оснивачи компаниjе и даље су америчка фирма и Лончар, коjи jе уjедно и овлашћени заступник.

image

Дарко Шарић

Фото: Блиц

Обртна средства су износила 462 хиљаде, око 140 хиљада више него 2020. године, док су краткорочна потрживања увећана дупло на 313,3 хиљаде еура. Актива и пасива друштва је износила 3,56 милиона еура.

Капитал друштва је био минус 4,89 милиона еура, док је основни капитал био 13,99 милиона.

Предузеће је на крају године имало дугорочне кредите у износу од 1,89 милиона, док су краткорочне позајмице од лица која нису кредитне институције износила 6,6 милиона еура. Увећане су за 100 хиљада у прошлој години.

Финансиjске исказе jе састављао дугогодишњи извршни директор фирме Мухамед Далагиjа, а потписао их jе Душко Шарић коjи jе дошао на позициjу извршног директора умjесто Далагиjе. Фирма Левел инг jе регистрована за изградњу стамбених и нестамбених зграда.

Лончар и Шарић су правоснажно ослобођени 2018. године.

Средином маjа 2018. године имовина jе враћена Шарићу и Лончару. Враћене су им некретнине коjе су биле у власништву фирме Мат компани – земљиште у Пљевљима од 6,2 хиљаде квадрата, пословне зграде у коjима су смjештене дискотека, кафић и бензинска станица Мат петрол. Враћене су им и стамбене jединице укупне површине преко двиjе хиљаде квадрата, парцеле површине преко двиjе и по хиљаде квадрата и станови површине 149 квадрата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 23:44