Флоренс Добел, Кристијан Тимоније и Радоје Жугић / - IGOR SLJIVANCANIN
07/03/2022 u 11:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гувернер ЦБЦГ са амбасадором Француске и шефицом француске Регионалне економске мисије

Будно пратимо актуелна дешавања, како бисмо били припремљени на евентуалне поремећаје на тржишту и очували стабилност финансијског система, што је наша основна надлежност, казао је Жугић

Гувернер Централне банке Црне Горе др Радоје Жугић састао се са амбасадором Француске у Црној Гори Кристијаном Тимонијеом и шефицом француске Регионалне економске мисије Флоренс Добел, саопштено је из Дирекције за комуникације.

Гувернер је упознао саговорнике са актуелном ситуацијом у банкарском сектору Црне Горе, истичући да су банке стабилне, добро капитализоване и профитабилне.

„Будно пратимо актуелна дешавања, како бисмо били припремљени на евентуалне поремећаје на тржишту и очували стабилност финансијског система, што је наша основна надлежност“, казао је гувернер.

Када је ријеч о приоритетима Централне банке Црне Горе на плану снажења интерних капацитета, гувернер је истакао да се „посебна пажња посвећује даљем јачању кадрова у области супервизије и спречавања прања новца“.

Гђа Добел је истакла да су управо за Централну банку као регулатора финансијског тржишта ове области најважније, као и да је од великог значаја усаглашавање црногорске регулативе са СЕПА (Single Euro Payment Area) стандардима, који омогућавају функционисање јединственог тржишта за платне услуге на коме се обављају безготовинске платне трансакције у еурима. 

Амбасадор Тимоније је најавио организацију регионалне конференције на тему борбе против корупције на којој ће бити ријечи о регулаторном оквиру који третира ову област, са циљем усаглашавања регионалних политика и пракси. Гувернер Жугић је дао пуну подршку организацији најављеног догађаја. 

Гувернер Жугић је такође нагласио да Централна банка Црне Горе има веома квалитетну комуникацију са Банком Француске и изразио очекивање да ће сарадња између двије институције у наредном периоду бити још интензивнија и садржајнија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 17:46