/ - FOTO: MEDIABIRO
04/08/2023 u 17:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hadžić: Kina je prva velika sila koja je priznala suverenitet Crne Gore, ne vidim dužničko ropstvo kod Exim banke

U jeku mnogobrojnih investicija koje Kina realizuje u našoj zemlji, posebno se ističe auto-put Bar-Boljare, koji prema njegovim riječima ni u jednoj osnovi nema mana, jer je građen po svim pravilima i standardima Evropske unije

Društvo prijateljstva Narodne Republike Kine i Crne Gore, formirano kao civilna diplomatska inicijativa, već 15 godina predano radi na zbližavanju dva naroda i jačanju partnerskih veza u raznim oblastima. Plodonosna saradnja sa Ambasadom NR Kine u Crnoj Gori doprinijela je većoj vidljivosti domaćih potencijala u očima azijskih saveznika, što predstavlja jedan od mnogobrojnih fokusa ove organizacije.

- Mi smo živa arhiva odnosa svih ambasadora do sada. Legitimno je pravo da dio crnogorskog stanovništva Kinu smatra spoljno-političkim prioritetom. Prepoznajući nacionalne interese Crne Gore, kvalitetno radimo na tome poštujući Ustav i ne narušavajući pravac kojim naša zemlja ide. Cilj je bio da se jedan odsto uspjeha i prosperiteta kineskog društva i države prenese ovdje. To bi nam značilo jako puno i na tome ćemo još više nastaviti da radimo - istakao je predsjednik Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore, Samir Hadžić.

Opisujući Kinu kao miroljubivu zemlju koja pokazuje visok stepen društvene odgovornosti na međunarodnoj političkoj sceni i koja se ne miješa u interne stvari drugih država, Hadžić je podsjetio na benefite koje je Crna Gora ostvarila kao njen dugogodišnji partner.

- Kina je prva velika sila koja je priznala Crnu Goru. To dovoljno govori o njenoj intenciji da uvažava naš suverenitet. Kina je pokazala veliki refleks kada je riječ o donacijama, pomoći i projektima koji su bitni za proces evropskih integracija. Donacijom skenera za otkrivanje narkotika i cigara, 20 kola Hitne pomoći, dva miliona eura za obnovu mosta na Tari. Takođe, Društvo prijateljstva je obezbijedilo 180 hiljada eura donacija - naveo je Hadžić. 

U jeku mnogobrojnih investicija koje Kina realizuje u našoj zemlji, posebno se ističe auto-put Bar-Boljare, koji prema njegovim riječima ni u jednoj osnovi nema mana, jer je građen po svim pravilima i standardima Evropske unije.

- Njima je bila želja da pokažu i dokažu koje su njihove mogućnosti i koji su njihovi kapaciteti kada je riječ o putnoj infrastrukturi. Kada govorimo o nastavku gradnje auto-puta i Jadransko-jonskoj cesti, smatram da treba ubrzano raditi na otvaranju svih gradilišta, koridora i zaobilaznica. Crna Gora u narednih pet godina treba da bude veliko gradilište infrastrukturnih projekata. U tome vidim balans između evropskih i kineskim partnera - poručio je predsjednik Društva prijateljstva.

Najsloženiji i najvažniji razvojni crnogorski projekat godinama uporedo prati priča o Exim banci i potencijalnom dužničkom ropstvu prema Kini.  Izgradnja prve dionice finansirana je kreditom u iznosu od oko 940 miliona dolara, što su mnogi prokomentarisali kao veliki rizik za domaću ekonomiju i održivost.

 - Kina nikada nikoga nije zarobljavala, niti ima tu politiku. Legitimno bankarsko poslovanje. Najbolju moguću opciju smo dobili, najjeftiniju. Tačno je da imamo državne garancije, ali crnogorska ekonomija počinje da raste i ne vidim problem da ćemo uspjeti sve to da vratimo. Ne vidim nikakvo dužničko ropstvo. Naprotiv, Kina je jedna odgovorna zemlja - izjavio je Hadžić.

On je takođe istakao da su određeni ministri u novoj vladi, još u procesu kandidature, započeli konsultacije sa Društvom prijateljstva Narodne Republike Kine i Crne Gore.

 -Bila im je interesantna Kina kako bi planirali neke svoje koncepte u novoj platformi vlade. Dali smo jako dobre savjete i oni su veoma transparentni. Prvo je imenovanje ambasadora Crne Gore u NR Kini, povećanje zaposlenih na minimum deset ljudi i u budućnosti razmišljati o otvaranju konzulata u Šangaju. Drugi korak je imenovanje nacionalnog koordinatora u inicijativi Kina-Centralne i Istočne zemlje (CIE). Sa Institutom za međunarodne studije u Šangaju radimo platformu o evropeizaciji bileteralnih odnosa između Kine i Crne Gore. Zvaničan stav Kine je da poštuje evropske integracije i naše članstvo u NATO -  zaključio je Hadžić, dodajući da će se potruditi da u saradnji sa Glavnim gradom i Narodnom bibliotekom,,Radosav Ljumović“ prevedu sa crnogorskog na kineski jezik djelo,,Luča Mikrokozma“.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 00:06