Сачувајмо ријеке / - RADONJA SRDANOVIC
03/10/2021 u 16:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

И новој влади важнији инвеститори мини-хидроелектрана од ријека

Да ли jе морално по друштво одузимати мjештанима на сjеверу Црне Горе воду - извор живота, питају из Еколошког покрета Сачуваjмо риjеке Црне Горе

У Барама Краљским данас је одржан 39. по реду протест због девастациjе наших риjека и шума, гдjе су се мjештани окупили да одбране наше Уставом загарантовано право на здраву животну средину и захтиjеваjу од Владе раскид штетних концесионих уговора, саопштио је Еколошки покрет Сачуваjмо риjеке Црне Горе.

image

Сачувајмо ријеке

- RADONJA SRDANOVIC

- Закон о облигационим односима у члану 101, став 1, предвиђа да "Уговор коjи jе супротан принудним прописима или моралу друштва jе ништаван ако циљ повриjеђеног правила не упућуjе на неку другу санкциjу или ако закон у одређеном случаjу не прописуjе што друго".

Да ли jе морално по друштво одузимати мjештанима на сjеверу Црне Горе воду - извор живота? Да ли jе морална концесиона политика коjа локалне дрвопрерађиваче оставља без хљеба? Да ли jе у складу са друштвеним моралом током климатске кризе остављати сува рjечна корита кроз енергетски неефикасне мале хидроелектране и сjећи на хиљаде кубика здравог дрвећа коjе пречишћава угљен диоксид из ваздуха - питају из овог покрета.

Такође питају због чега већ 10 мjесеци нова влада, тj. Министарство капиталних инвестициjа, не раскида штетне концесионе уговоре позиваjући се на чланове 101 и 102 Закона о облигационим односима као и на чланове 9 и 23 Устава.

image

Сачувајмо ријеке

- RADONJA SRDANOVIC

- У члану 102, став 2, Закона о облигационим односима предвиђа се да: "Ако jе уговор ништав због тога што jе по своjоj садржини или циљу супротан принудним прописима или моралу друштва, суд може (...) одлучити да друга страна оно што jе примила по основу забрањеног уговора преда одговараjућоj хуманитарноj организациjи или установи на чиjоj териториjи та страна има сjедиште, односно пребивалиште, или боравиште".

Дакле, осим што сви концесиони уговори могу и мораjу да се раскину jер су супротни друштвеном моралу, имамо правни механизам коjим би десетине милиона еура могло бити уплаћено у добротворне сврхе - пише у саопштењу.

Међутим, како кажу, стиче се утисак да jе и новоj влади важниjе да тзв. инвеститори добиjу jош неколико десетина милиона еура из државног буџета кроз обештећење за своjе мале хидроелектране и шумске концесиjе умjесто да исти ти таjкуни, коjи су добили милионе од субвенциjа, сав таj новац уплате за изградњу школа, вртића, болница на сjеверу Црне Горе и у друге хуманитарне сврхе и тиме надокнаде штету коjу су направили локалном становништву. 

- Закони су недвосмислено писани у корист грађана Црне Горе. Питање jе да ли jе извршна власт способна да их спроведе - наводе из ЕП Сачувајмо ријеке Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:37