Тешко вријеме за старе / -Гугл
20/11/2021 u 12:11 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

И пензионери хоће већа примања, траже хитан састанак са Спајићем

"Европа сад" можда није лош пројекат, али ми умиремо од глади, поручили су пензионери министру и додали да за њих нема повећања пензија од 1. јануара

Партија пензионера, инвалида и реституције (ПИР), Удружење пензионера за заштиту интереса пензионера и инвалида – Правда и општински одбори мјесних удружења пензионера Подгорице траже хитан састанак са министром финансија и социјалног старања Милојком Спајићем јер, како су казали, најстарија популација не може да поднесе муку, немаштину и глад. Такође, како су казали, неприхватљиво је да неке накнаде за лица без радног стажа буду већа од примања пензионера са 30 и више година радног стажа.

– Црногорски пензионери имају најлошији животни стандард и најлошију здравствену заштиту. Уз то плаћамо најскупље љекове на Балкану. Према свим истраживањима, пензионери у Црној Гори живе биједним животом, зато не треба да изненађује чињеница да је за шест мјесеци ове године преминуло 2.100 пензионера, што због глади, што због недостатка љекова, што због ковида. То је велика смртност у односу на укупан број пензионера од 127.159 – навели су у допису достављеном Спајићу представници наведених партија, удружења и мјесних одбора.

Они су казали да Спајић програмом "Европа сад" помиње раст минималне зараде на 450 еура и просјечних зарада на 700 еура, али да се нигдје не спомиње раст пензија, које би у случају повећања минималца и просјечне зараде морале бити повећане на око 500 еура. Сада је просјечна пензије око 290 еура.

– Ви, министре, пензионере, инвалиде и лица у стању социјалне потребе и не помињете, као да те категорије становника не постоје. У Црној Гори има преко 300 хиљада сиромашних грађана, а преко 200 хиљада гладних, од којих се многи хране у народним кухињама и траже храну по контејенерима – навели су пензионери.

Бенефите од програма осјетиће тек у 2023. години

Министар Спајић је приликом представљања пројекта "Европа сад" казао да пензионери бенефите тог програма неће осјетити у наредној, већ тек у 2023. години. Појаснио је да ће тада доћи до повећања примања, јер ће се пензије усклађивати с платама и минималцем, који ће, уколико се усвоји програм, бити увећани за око 200 еура.

Спајић је истакао и да ће у наредној години буџет за пензијско и инвалидско осигурање бити увећан за десет милиона еура.

Минимална зарада је недавно повећана са 222 на 250 еура, док је минимална пензија 147 еура. Минималну пензију, како су навели, прима 16.071 лице.

– Деведесетих година прошлог виjека Фонд ПИО био jе препун новца. Од доласка ДПС власти, пензионерима, инвалидима и лицима у стању социjалне потзребе пукла jе погибиjа. За десет година, од 2010. године до данас, пензиjе су повећаване по један еуро у просjеку годишње. Трошкови живота, намирница, услуга, превоза, комуналиjа скочили су и преко 300 одсто. Само циjена горива за десет мjесеци ове године повећавана је 14 пута, што jе морало узроковати повећање свега онога што живот значи – поручили су представници пензионера.

Истакли су да имајући у виду трошкове живота, пензионери више не могу да издрже овако биједан живот.

– План "Европа сад" нам није јасан и требало је да нам га ближе објасните. Могуће да то није лош пројекат, али ми умиремо од глади – поручили су пензионери министру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 04:33