/ FOTO: FILIP RAšOVIć
14/02/2023 u 16:25 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prioritet ekonomski razvoj na temeljima energetski zaštićene životne sredine

Potpredsjednik Vlade i državni sekretar Admir Šahmanović razgovarali su sa direktorom Sekretarijata energetske zajednice Arturom Lorkovskim

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija  Ervin Ibrahimović i državni sekretar Admir Šahmanović razgovarali su danas sa direktorom Sekretarijata energetske zajednice Arturom Lorkovskim, koji sa saradnicima boravi u radnoj posjeti Crnoj Grori.

Sagovornici su iskoristili priliku da se osvrnu na niz aktivnosti koje Crna Gora sprovodi u oblasti energetike, uz akcenat na planove i dinamiku realizacije aktivnosti za 2023. godinu.

- Ekonomski razvoj na temeljima energetski bezbjedne i zaštićene životne sredine Crne Gore prioritet je našeg daljeg razvoja. Energetska efikasnost, kroz niz projekata koji se temelje na revitalizaciji i modernizaciji postojećih i izgradnji ovih energetskih objekata, mora biti podignuta na najveći nivo. Kontinuirana podrška koju Crna Gora, na svom evropskom putu, ima i kao članica Energetske zajednice, je veoma značajna budući da intezivno radimo na usklađivanju nacionalne legislative sa direktivama i zakonodavstvom Evropske unije u oblasti energetike i životne sredine- istakao je Ibrahimović i dodao:
 

“Svjesni smo promjena i izazova koje sa sobom nosi proces “tranzicije” ka zelenoj energiji, uporedo sa smanjenjem izvora energije koji u najvećoj mjeri utiču na životnu sredinu.Zato su nam važna isustva eksperata Energetske zajednice, ali i zemalja članica EU, koje su ove procese započele mnogo ranije i koje su određene izazove uspješno prevazišle".

Direktor Sekretarijata energetske zajednice Artur Lorkovski je saopštio da je radna posjeta Crnoj Gori i ostalim zemljama regiona dio programa posjeta kojima se, u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima zapadnobalkanskih Vlada, želi osnažiti put ka dostizanju dobrih rezultata, a da je obezbjeđivanje dovoljnih količina energije na ekološki prihvatljiv način zajednički cilj.

Lorkovski je izrazio zadovoljstvo aktivnostima koje se sprovode u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva i pružio podršku daljim aktivnostima resornog ministarstva. bezbjednošću saobraćaja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:20