Ervin Ibrahimović / - OCTAVIAN CARARE
16/11/2022 u 10:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ibrahimović: Energetska kriza upućuje region na snažniju ekonomsku i političku saradnju

U tom smislu kao posebnu značajnu smatram i saradnju sa našim kolegama iz Moldavije, Ukrajine i Gruzije. Snažna poruka koju želim da danas pošaljemo sa ovog mjesta jeste da svijetu treba saradnja, istraživanje, inovacije, tehnološki i privredni razvoj, a ne civilizacijski sunovrat koji vodi u rušenje, uništavanje i smrt

U Briselu je juče održan Ministarski sastanak na nivou Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, čijim radom trenutno predsjedava Crna Gora, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

- Sastanak je, pored razmatranja ustaljenih tema koje se odnose na status realizacije akcionih planova na nivou Transportne zajednice, razmatranja statusa realizacije projekata koji su dio indikativnog proširenja Trans-evropske transportne mreže (TEN-T), i statusa procesa revizije TEN-T, te socijalnog aspekta (prava radnika, uslovi rada, zdravo i sigurno radno okruženje, prava putnika i jednake mogućnosti da mobilnost bude poštena i pravedna za sve), u fokusu pažnje imao i pridruživanje Ukrajine, Gruzije i Moldavije Transportnoj zajednici, navodi se u saopštenju.

Svi prisutni su istakli značaj jačanja regionalne saradnje, ali i saradnje i sa Evropskom Unijom (EU) i šire.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, predsjedavajući Ministarskim sastankom je istakao da je aktuelna energetska kriza sa kojom se svijet suočava, kao nova, nametnuta realnost, još jednom ukazuje na značaj saradnje, i region upućuje na snažniju i ekonomsku i političku saradnju.

-  Jer samo ekonomski stabilni i nezavisni, jesmo jedan od stubova i političke stabilnosti i regiona i šire. U tom smislu kao posebnu značajnu smatram i saradnju sa našim kolegama iz Moldavije, Ukrajine i Gruzije. Snažna poruka koju želim da danas pošaljemo sa ovog mjesta jeste da svijetu treba saradnja, istraživanje, inovacije, tehnološki i privredni razvoj, a ne civilizacijski sunovrat koji vodi u rušenje, uništavanje i smrt. Saobraćaj i jeste uvijek bio simbol spajanja, ne razdvajanja, naveo je Ibrahimović.

Sastanak je i bio prilika da se posebno istakne položaj Crne Gore na saobraćajnom tržištu. Po riječima ministra Ibrahimovića, tržište pored institucija, pravila i procedura, te infrastrukture, uključuje i predmet trgovine, tj. teret, pa su obim, struktura i intezitet saobraćajnih tokova jedno od krucijalnih pitanja kojima se moramo baviti u narednom periodu, a iz pozicije Crne Gore, to nije više neophodnost, nego moranje.

Sastanak je zaključen usvajanjem zajedničke izjave o jačanju saradnje između Transportne zajednice i Moldavije, Ukrajine i Gruzije, dok je ministar Ibrahimović sve prisutne kolege pozvao na inteziviranje regionalne privredne saradnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:12