/ - FOTO: VLADA CG
30/03/2023 u 11:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ibrahimović-Šeldon: Saradnja rezultirala realizacijom važnog projekta energetske efikasnosti

Sagovornici su se osvrnuli na oblast saobraćaja i zaključeni ugovor o podršci Svjetske banke u okviru programa "Transportne i trgovinske olakšice na Zapadnom Balkanu"

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i Kristofer Šeldon, direktor Svjetske Banke za Crnu Goru, smatraju da je dosadašnja saradnja  rezultirala realizacijom važnog projekta energetske efikasnosti u javnim zdravstvenim ustanovama, ali prostora za nastavak saradnje ima kako u oblasti saobraćaja, tako i u oblasti energetike.

Sagovornici su se osvrnuli na oblast saobraćaja i zaključeni ugovor o podršci Svjetske banke u okviru programa "Transportne i trgovinske olakšice na Zapadnom Balkanu" i u tom smislu je  poželjno  prisustvo ove institucije i kada je riječ o reformskim mjerama u oblasti energetike.

- Ibrahimović se tokom razgovora posebno osvrnuo na procese energetske tranzicije, ukazajući na specifičnosti energetskog sistema u Crnoj Gori i izazove u smislu socijalnog i ekonomskog efekta koji će sam proces nesumnjivo imati.  Zajednički je zaključak da je u pitanju proces za koji je potrebno vrijeme i koji se realizuje postepeno u fazama. Od Svjetske Banke se očekuje podrška za pripremu i realizaciju strukturnih reformskih mjera koje bi kao krajnji rezultat imale porast konkurentnosti posebno u oblasti energetike i kreiranje novih radnih mjesta- navodi se u saopštenju.

- Crna Gora je bogata resursima obnovljivih izvora energije i to je šansa koju moramo bolje iskoristiti, istovremeno radimo na novim zakonskim rješenima u ovoj oblasti, ali i razvoju projekata vezanih za obnovljive izvore energije- naglasio je Ibrahimović i dodao da je potrebno sprovesti pravednu socijalnu tranziciju u ovom procesu, uz osiguranje energetske stabilnosti i da je to fokus rada MKI u oblasti energetike.

Na kraju razgovora dogovoreni su dalji koraci na nivou timova Svjetske Banke i MKI u smislu koncipiranja dalje podrške ove važne finansijske institucije ministarstvu kapitalnih investicija u procesima iizazovima koji su pred crnogorskom administracijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:19