foto: MKI / - FOTO: MKI
19/09/2023 u 14:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ibrahimović: Za uspješne projekte neophodna intenzivnija saradnja lokalnih samouprava i EKO fonda

EKO fond nastavlja sa projektima u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređivanja životne sredine, energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora i energije

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović sastao se danas sa predstavnicima EKO Fonda kako bi razgovarali o  tekućim projektima koje ova institucija trenutno realizuje, ali i o planu EKO fonda za narednu godinu.

Izvršni direktor EKO fonda Draško Boljević i pomoćnik direktora Nikola Peković prezentovali su tekuće aktivnosti sa posebnim osvrtom na projekte na sjeveru Crne Gore, budući da su tokom prethodnog perioda u komunikaciji sa lokalnim samoupravama indetifikovani određeni lokaliteti i projekti koji se moraju naći u Planu rada EKO Fonda za 2024. godinu.

Kako su predstavnici fonda istakli, EKO fond nastavlja sa projektima u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređivanja životne sredine, energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora i energije, a sve u cilju stvaranja povoljne poslovne klime i uslova za ulaganje privatnog sektora u ekološki prihvatljive poduhvate u Crnoj Gori.

Prepoznati su problemi sa kojima se naše društvo suočava kada je u pitanju zaštita životne sredine, a naročito izražen jeste problem odlaganja otpada. Pozicija lokalnih samouprava na sjeveru države je vrlo nezahvalna, budući da još uvijek ne postoji regionalna deponija. Treba snažnije komunicirati sa predstavnicima opština, kako bi se konkretizovali projekti koji u saradnji sa EKO fondom mogu realizovati ili planirati za narednu godinu, istakao je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i dodao da se za dvije nelegalne deponije  u Rožajama i Mojkovcu što prije moraju predložiti rješenja i mogućnost saradnje sa fondom.

Izvršni direktor Draško Boljević podsjetio je takođe na Memorandum o saradnji između Opštine Plav i Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond) koji ima za cilj revitalizaciju i zaštitu Plavskog jezera i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Opštini Plav.

Potpredsjednik Ibrahimović podržava aktivnosti EKO fonda u pružanju asistencije opštinama na sjeveru države u rješavanju otvorenih ekoloških pitanja sa kojima se suočavaju, ukazajući na neophodnost izgradnje regionalne deponije u Bijelom Polju, a imajući u vidu činjenicu da je problem nelegalnih deponija za 11 opština na sjeveru rastući i da se urgentno moraju predložiti adekvatna i rješenja.

Projekti o kojima smo danas razgovarali, veoma su važni za dalji razvoj sjeverne regije, raduju me najave za  projekte koji se tiču Plavskog jezera, ali i mogućnosti podrške EKO fonda za rješavanje problema „divlje deponije“ u Rožajama i vjerujem da će se kroz intezivniju saradnju sa lokalnom samoupravom u narednom periodu pronaći modeli koji će biti održivi. Saradnja sa EKO fondom je prilika za lokalne vlasti, da ove probleme rješavaju na sistematski i održiv način i tome ćemo dati poseban akcenat tokom ove i naredne godine“ zaključio je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 23:07