Радници ОГП-а на једном од ранијих протеста / -ДАН
03/01/2022 u 17:48 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Имовина АД Горица није продата ни након 57. огласа

На огласу су понуђени земљиште и зграда у Улици 4. јула у Подгорици, површине 2.674. квадратна метра, земљиште у Будви, уз 20 угоститељских објеката, као и парцела код хотела "Подгорица"

Преко 3.000 акционара предузећа АД Горица у стечају и даље не могу да наплате своја потраживања, јер преостала имовина предузећа није продата ни након 57. огласа по реду.

Отварање понуда за куповину имовине било је заказано за 29. децембар 2021. године, када се у Привредном суду појавило десетак радника, али се ни на овај оглас није јавио нико.

Акционари и радници овог предузећа већ годинама покушавају да се наплате, међутим, имовину некадашњег грађевинског гиганта не жели нико. На огласу је била понуђена имовина и то земљиште и зграда у улици 4. јула у Подгорици, површине 2.674. квадратна метра, земљиште у Будви, катастарска општина Маине, уз 20 угоститељских објеката, као и парцела код хотела "Подгорица".

Како је навео стечајни управник овог предузећа Драган Смоловић, преостала имовина овог предузећа биће у јануару расписана на продају и 58. пут и нада се да ће се коначно наћи купац како би сви акционари и бивши радници били обештећени.

Општеграђевинско предузеће отишло је у стечај крајем осамдесетих година прошлог вијека, када је имовину преузела компанија Горица. Горица је отишла у стечај 2012. године и од тада радници овог предузећа воде правну битку не би ли наплатили своја потраживања. Већи дио имовине продат је у претходном периоду, а акционари већ годинама тврде да је то урађено по екстремно ниским цијенама, те да је тај новац завршавао у џеповима тајкуна, а не радницима.

Вриједност имовине са 50 спала на 12 милона

Радници Горице за своју ситуацију годинама већ криве бивши менаџмент за који наводе да је умањио стечајну масу. Према тврдњама радника, вриједност имовине је прије уласка у стечај била око 50 милиона еура, док је по уласку у стечај имовина процијењена на око 12 милиона. Због ових тврдњи, акционари сумњају на корупцију, те да је неко зарадио озбиљан новац, а тиме оштетио и њих и компанију. Један од захтјева акционара по увођењу стечаја у предузеће, био је и да вриједност акција не буде мања од 0,50 еура, до еура, по акцији с обзиром на велику имовину којом је компанија располагала.

Дио имовине овог предузећа прије десетак година купио је подгорички бизнисмен Благота Баћа Радовић, за, 1,1 милион еура, а он је раније купио и три плаца које је посједовала ова компанија. Један од плацева купио је и трговински ланац Лаковић. Горица АД у стечају 2016. године пред Апелационим судом добила је спор против Главног града који је тражио да се упише као власник плаца од 25.117 квадрата. Овај процес трајао је пуних 17 година, а Апелациони суд је прије доношења одлуке у корист предузећа два пута укидао првостепену пресуду у корист Горице.

Грађевинска компанија Горица формирана је 1991. године и у том периоду је запошљавала 740 радника, који су радили у областима високоградње и нискоградње. Компанија је од 1996. до 2002. године пословала као акционарско друштво, а онда је одлуком управљачке структуре предузеће подијељено на пар производних јединица. Радници од тада тврде да је почело продавање имовине предузећа у бесцијење. Већинско власништво над акцијама овог предузећа тада је подијељено на велики број малих акционара, нешто преко 3.000. Према тврдњама радника, злоупотребе са имовином предузећа су тада почеле.

Бивши радници овог предузећа су у више наврата подносили пријаве тужилаштву због наводних сумњи на корупцију, међутим, конкретнијих помака у овом случају није било.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 05:22