Фото: Дан / - Фото: Дан
19/05/2022 u 06:50 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Имовина ОГП Горица пропада, купца нема ни на видику

Група радника поручила је да је њиховом стрпљењу дошао крај и да је крајње вријеме да се нађе начин да се обавезе које постоје према њима коначно исплате у цјелости

Имовина некадашњег Општег грађевинског предузећа – Горица није продата ни након јучерашњег отварања понуда, по 59. јавном огласу за куповину, што значи да преосталих преко 2.000 бивших радника и акционара још увијек не могу да наплате своја потраживања.

Наиме, јуче је у Привредном суду било заказано отварање понуда, што је био повод да се дио радника окупи у нади да ће наплатити заостала потраживања, али како је стечајни управник предузећа Драган Смоловић истакао, на оглас о продаји имовине није пристигла ниједна понуда.

Бившем грађевинском предузећу од имовине је преостало још земљиште у Подгорици, у близини Спортског центра, површине 1.510 метара квадратних, а процијењено је на 150.562 еура, али није занимљиво инвеститорима зато што на њему не може да се гради ништа, јер је само дио парцеле која је некада припадала овом предузећу.

На предузеће се води и одмаралиште у мјесту Вјештица у Будви, које посједује 20 бунгалова површине 940 квадрата и земљиште од 4.688 квадрата.

Објекти у овом одмаралишту процијењени су на 130.654 еура, док је цијена земљишта 112.454 еура, односно збирно нешто више од 243.000 еура. Ипак, иако је, према наводима радника, то некада била врло атрактивна локација, цијену јој је спустио оближњи колектор, те га евентуални инвеститори заобилазе. Сва преостала имовина вриједи око 714.000 еура.

На парцелама у Подгорици ДУП-овима предвиђене зелене површине

Имовина ОГП-а је након неуспјешног 58. огласа дата на репроцјену, а у резимеу нове процјене, за парцеле у Подгорици наводи се да се увидом у ДУП "4. јул измјене и допуне" и ДУП "Рекреативно културна зона на обали ријеке Мораче – јужни дио" третирају као зелене површине.

Стога се, како у резимеу стоји, предвиђа умањење цијене од 90 до 100 одсто.

– Увидом на лицу мјеста утврђено је да су објекти срушени, а преостали објекат је потпуно руиниран и нема вриједност – стоји у резимеу.

Прије више од 15 година документација овог предузећа изгорела је у пожару, за који су радници својеремено тврдили да је подметнут како би се уништили трагови непочинстава.

На ОГП – Горица води се и објекат површине 83 квадратна метра са земљиштем од 3.301 метар квадратни на Забјелу, чија је вриједност процијењена на 320.330 еура.

Група радника је истакла да је њиховом стрпљењу дошао крај и да је крајње вријеме да се нађе начин да се обавезе које постоје према њима коначно исплате у цјелости.

– Напомињемо да је више од 13 година прошло од када је у предузеће уведен стечај, а према нама, малим акционарима, обавезе још нијесу извршене. С разлогом се плашимо да многи од нас неће дочекати измирење обавеза које нас следују по законима ове "опљачкане земље", што је срамотно за ову државу и друштво – поручују радници овог предузећа.

Радници су истакли и да је читав процес од почетка дјеловао изгубљен с обзиром на то да се врло мало имовине водило на име компаније, док је већи дио био под хипотекама.

Општеграђевинско предузеће отишло је у стечај крајем осамдесетих година прошлог вијека, када је имовину преузела компанија Горица. Горица је отишла у стечај 2012. године и од тада радници овог предузећа воде правну битку не би ли наплатили своја потраживања. Већи дио имовине продат је у претходном периоду, а акционари већ годинама тврде да је то урађено по екстремно ниским цијенама, те да је тај новац завршавао у џеповима тајкуна, а не радницима.

Бивши радници овог предузећа су у више наврата подносили пријаве тужилаштву због наводних сумњи на корупцију, јер је, према њиховим тврдњама, стечајна маса смањена са 50 на 12 милиона, међутим, конкретнијих помака у овом случају није било.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:18