/ foto ilustracija - uprava policije
08/04/2023 u 19:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inspekcija oduzela 409 paklica cigareta

Kontrolama su bili obuhvaćeni maloprodajni objekti, veleprodajna skladišta, kao i druga prodajna mjesta (štandovi/tezge) i pijačni prostori

Uprava za inspekcijske poslove u izvještaju za 2022. godinu tvrdi da se sprovodi pojačan nadzor prometa duvanskih proizvoda. Za godinu dana, međutim, oduzeli su 409 paklica cigareta i osam kilograma rezanog duvana, ukupne vrijednosti nešto manje od 900 eura.

- Pojačani nadzor prometa duvanskih proizvoda, kontrole nad prometom duvanskih proizvoda vršene su kontinuirano, sa aspekta primjene zakona koji uređuju ovu oblast (Zakon o duvanu i Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda), kao i Zakona o unutrašnjoj trgovini, u odnosu na poštovanje odredbi koje uređuju vođenje evidencije i Zakona o zaštiti potrošača, u odnosu na isticanje cijena na propisan način, izdavanje računa, itd- navodi se u izvještaju Uprave za inspekcijske poslove. 

Kako se ističe, kontrolama su bili obuhvaćeni maloprodajni objekti, veleprodajna skladišta, kao i druga prodajna mjesta (štandovi/tezge) i pijačni prostori.

- U izvještajnom periodu izvršeno je 1.156 inspekcijskih pregleda u prometu duvana i duvanskih proizvoda, u kojima su utvrđene 22 nepravilnosti koje su se odnosile na neposjedovanje dokaza o nabavci robe shodno Zakonu o unutrašnjoj trgovini (osam), neisticanje oznake o zabrani prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina(devet), prodaju slatkiša, igračaka i i drugih proizvoda namijenjeni djeci koji imaju oblik bilo koje vrste duvanskog proizvoda shodno Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda(jedna), vršenje prometa duvana bez izdatog odobrenja (tri) i vršenje prometa duvanskih proizvoda po maloprodajnim cijenama drugačijim od objavljenih (jedna)- navodi se u izvještaju. 

Kako ističu, za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti inspektori su izrekli četiri ukazivanja i donijeli 18 rješenja.

- Za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti inspektori su izrekli četiri ukazivanja i donijeli 18 rješenja (10 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i osam rješenja o privremenom oduzimanju robe kojom prilikom je oduzeto 409 paklica cigareta u ukupnoj vrijednosti od 844,20 eura i 8 kg rezanog duvana u ukupnoj vrijednosti od 40,00 eura)- ističe se u izvještaju Uprave za inspekcijske poslove.

Kako se navodi, u dva slučaja roba je oduzeta od NN lica.

- Za počinjene prekršaje, inspektori su izdali 23 prekršajna naloga i podnijeli jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka područnom sudu za prekršaje- zaključuje se u izvještaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:18