/ - ФОТО: ИГОР ШЉИВАНЧАНИН
15/12/2021 u 15:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инстант плаћањенајкасније до краја 2023. године

На данашњем састанку, гувернер Жугић је истакао да је Централна банка Црне Горе у претходном периоду интензивно радила на припреми предуслова за имплементацију система инстант плаћања

Инстант плаћање у Црној Гори биће у функцији најкасније до краја 2023. године, најављено је на данашњем састанку руководства Централне банке и пословних банака.

- Циљ ЦБЦГ је да обезбиједи систем инстант плаћања који ће грађанима омогућити да обављају платне трансакције на брз, безбједан и једноставан начин без готовог новца или платних картица, док ће продавци роба и услуга новац од продаје имати одмах на располагању. Такође, систем инстант плаћања би требало да у наредних пет година допринесе смањењу плаћања готовином за петину у односу на 2020. годину, што ће, између осталог, утицати на смањење сиве економије- наводе у саопштењу.

На данашњем састанку, гувернер Жугић је истакао да је Централна банка Црне Горе у претходном периоду интензивно радила на припреми предуслова за имплементацију система инстант плаћања у Црној Гори.

- На основу акумулираног знања и императива да пратимо савремене трендове, стекли су се услови да у години пред нама заједнички закорачимо у најважнији пројекат још од успостављања платног система каквог данас познајемо- саопштио је гувернер. 

Због изузетне комплексности овог пројекта, планирано је да се пројекат спроведе фазно и у тијесној координацији са банкама, као учесницима у платном промету.

- На данашњем састанку је договорено формирање радног тијела за праћење и координацију активности на пројекту. Најављено је да ће тендер за реализацију прве фазе пројекта, који ће се финализовати уз техничку помоћ Свјетске банке, бити објављен у марту 2022. године. Паралелно са активностима на увођењу инстант плаћања спроводиће се и активности на стандардизовању националног QR кода што је предуслов за увођење иновација у систему платног промета. Очекује се да финални приједлог и упутство за примјену QR кода буду завршени до марта сљедеће године, такође уз техничку помоћ Свјетске банке- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:28