Илустрација, новац / - фото еури
09/07/2021 u 16:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИРФ одобрио привредницима кредите у износу од 65 милиона еура

Рајнке је казала да је задовољна чињеницом да је руководство ИРФ-а посвећено развоју институције која почива на принципима транспарентног и одговорног корпоративног управљања

Инвестиционо-развојни фонд (ИРФ) одобрио је црногорским привредницима, доминантно у другом кварталу, 125 кредита у износу од око 65 милиона ЕУР, саопштило је руководство те институције, јавља Мина бизнис.

Предсједник Одбора директора Велизар Калуђеровић и извршна директорица Ирена Радовић састали су се данас са амбасадорком Сједињених Америчких Држава у Црној Гори Джуди Рајзинг Рајнке којој су предочили развојну перспективу те институције и указали на посвећеност испуњењу циљева.

Рајнке је упозната са циљевима и активностима ИРФ-а, као државне развојне институције и позицијом коју ИРФ заузима у пружању подршке микро, малим и средњим предузећима, са нагласком на значајну улогу у ублажавању негативних ефеката пандемије цовид-19.

Калуђеровић и Радовић су, како је саопштено из ИРФ-а, указали на значај развојних програма финансирања ИРФ-а у оквиру приоритетних сектора и представили стимулативне услове финансирања усмјерене на рањиве сегменте, као што су млади и жене у бизнису, али и на инфраструктурне пројекте од локалног и регионалног значаја како би се створили предуслови и поспјешио равномјеран регионални развој.

-Уважавајући глобалне трендове у развоју зелене економије и дигиталне транзиције, истакнута је посвећеност усвајању савремених стандарда у финансирању и начина пословања- наводи се у саопштењу.

Рајнке је казала да је задовољна чињеницом да је руководство ИРФ-а посвећено развоју институције која почива на принципима транспарентног и одговорног корпоративног управљања.

Она је указала на потенцијал за сарадњу, нарочито у домену развоја ИЦТ сектора на бази већ започетих пројеката који подразумијевају сарадњу на снажењу Академије женских предузетница коју Амбасада реализује са Аризона универзитетом.

Истакнута је и важност пројекта студијских посјета црногорских компанија из ИЦТ сектора Силиконској долини, али и кроз едукативне пројекте који ангажују младе таленте из ове области, чији је идејни творац и координатор тих програма сарадње, члан тима Амбасаде САД, Кајл Хачер. 

-Такође су разматрани заједнички програми сарадње усмјерени у правцу снажења пост-пандемијског опоравка и транзиције ка зеленој и дигиталној економији- додаје се у саопштењу.

Током посјете, Рајнке је са тимом обишла и кредитни сектор ИРФ-а, којом приликом је указала на значај који САД придаје економском развоју Црне Горе и улози ИРФ-а, те презентовала искуство из своје богате каријере посвећене доминантно промоцији трговине, извоза и финансирању економског развоја испред Владе САД-а на националном и међународном плану.

Приликом посјете је такође било ријечи о промовисању сарадње са америчким компанијама и институцијама, као и подстицању социјалне инклузије и промоцији предузетништва у осјетљивим сегментима попут жена и младих у бизнису.

На састанку су констатоване и могућности за сарадњу у домену промоције климатских пројеката и дигитализације у сарадњи са Америчком привредном комором.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:00