са састанка / - фото: ИРФ
22/12/2021 u 19:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИРФ привредницима у Бијелом Пољу одобрио 401 кредит у износу од 69.7 милиона еура

Отворени смо према свим пројектима који су квалитетни и здрави и који доприносе развоју црногорске економије, казала је извршна директорица Ирена Радовић

ИРФ је привредницима, у којима је мјесто реализације инвестиције Бијело Поље, до сада одобрио 401 кредит у укупном износу од 69,7 милиона еура, саопштено је данас на састанку предсједника Одбора директора ИРФ-а, Велизара Калуђеровића, и извршне директорице, др Ирене Радовић, са предсједником Општине Бијело Поље, Петром Смоловићем, и његовим тимом. На састанку је оцијењено да постоји значајан потенцијал за проширивање сарадње, поготову у области унапређења локалне инфраструктуре и повлачења ЕУ и других фондова. 

На састанку са предсједником Општине Бијело Поље било је ријечи о могућности за проширивање сарадње, као и потенцијалној сарадњи кроз упаривање бесповратних средстава које Општина опредјељује за развој предузетништва са кредитним средствима ИРФ-а. Предсједник општине је казао да је у претходном периоду остварена консолидација јавних финансија, те да је Општина предузела бројне активности и донијела мјере које су допринијеле унапређењу бизнис амбијента и стварању услова за јачање предузетништва и привлачење инвестиција.

image

са састанка

- фото: ИРФ

Смоловић је казао да је приоритет Општине у наредном периоду стварање, прије свега, инфраструктурних претпоставки за даљи развој, па је у том правцу кључно ријешити питање сеоских путева, што би допринијело развоју пољопривреде и других дјелатности и спречавању одлива становништва. Оцијенио је да су приоритетне инвестиције локалне управе усмјерене на унапређење постојеће и изградњу нове инфраструктуре, водоснабдијевања, саобраћаја и уређења јавних површина, те заштиту животне средине.

Извршна директорица, Ирена Радовић, је казала да је ИРФ у претходном периоду обезбиједио услове да институција функционише на здравим, професионалним и стручним основама.

- Отворени смо према свим пројектима који су квалитетни и здрави и који доприносе развоју црногорске економије“- казала је она. Извршна директорица је указала да постоји снажан потенцијал за повлачење ЕУ средстава кроз WБИФ и друге механизме. Она је исказала очекивање да би и ИРФ у наредном периоду могао бити препознат као финанасијска институција која може да буде партнер у повлачењу ових средстава, те да је важно да општине користе овај расположиви финанасијски потенцијал - казала је Радовић.

Она је саопштила да је ИРФ у претходном периоду обезбиједио довољно финансијских средстава за кредитирање општина и привреде од међународних кредибилних кредитних институција, са посебним фокусом на финасирање тзв. зелених пројеката.

- Пажљиво пратимо потребе општина, привреде и тржишта и сходно томе унапређујемо постојеће  и развијамо нове кредитне линије – оцијенила је директорица.

Током радне посјете Бијелом Пољу, менаџмент ИРФ-а се састао и са представницима општинског Савјета за економски развој.

На састанку је разговарано о будућим модалитетима подршке и сарадње, као и о могућностима за додатно релаксирање услова за кредитну подршку. На састанку је било ријечи о бизнис баријерама  и кредитним линијама које пружа ИРФ, као и о конкретним пројектима као што је Откупни центар пољопривредних производа. Представници ИРФ-а су истакли да су услови кредитне подршке условљени правилима које одређује регулатор и међународне кредитне институције, али да су средства доступна по најповољнијим условима на финансијском тржишту. За инвестиционе пројекте предузећа чије је сједиште на сјеверу каматна стопа је 0,5% нижа, а додатно 0,2% код инвестиција које укључују запошљавање младих, саопштила је директорица. На састанку је оцијењено је да постоји простор за укључивање представника ИРФ-а у рад Савјета за економски развој.

Током посјете Општини Бијело Поље, менаџмент ИРФ-а посјетио је компанију „Месопромет“ која се се бави откупом, производњом, прерадом и прометом меса и месних прерађевина, а која је у више наврата користила кредитну подршку ИРФ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:36