/ PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
07/05/2022 u 11:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИРФ за прва четири мјесеца одобрио 60,13 милиона еура кредита

Извршна директорица Ирена Радовић казала је да то такође значи да је у односу на исти период прошле године одобрено 22,81 милион еура или 61 одсто више средстава

 Инвестиционо развојни фонд (ИРФ) је за прва четири мјесеца ове године одобрио 60,13 милиона еура пласмана за укупно 103 пројекта, чиме је реализација у односу на комерцијални план већа 40 одсто, саопштила је његова извршна директорица, Ирена Радовић.

- То такође значи да је у односу на исти период прошле године одобрено 22,81 милион еура или 61 одсто више средстава, док је број подржаних пројеката за упоредни период већи за чак 75- казала је Радовић агенцији Mina-business.

Она је навела да је подршка ликвидности предузећа у највећој мјери обиљежила први квартал, док је на почетку другог, у сусрет љетњој туристичкој сезони, примјетан пораст тражње за кредитима који се односе на припрему туристичке сезоне.

Радовић је подсјетила и да је кампања под називом Она покреће бизнис, коју је ИРФ покренуо у циљу анимирања жена да покрену или унаприједе свој бизнис и у оквиру које су додијелили четири награде за најбоље инвестиционе пројекте, додатно дала резултате.

- Наиме, евидентан је пораст потражње за програме финансијске подршке за жене у бизнису, али и број обобрених пројеката компанијама које су основале жене- рекла је Радовић.

Она је додала да се у првом кварталу ове године значајан проценат одобрења кредитних пласмана односио на превазилажење проблема ликвидности предузећа и измиривање обавеза према добављачима кроз финансирање обртних средстава, што указује да посљедице пандемије коронавируса црногорска привреда и даље осјећа.

- Почетком другог квартала, а у сусрет љетњој туристичкој сезони, евидентан је благи пораст тражње за кредитима који се односе на припрему туристичке сезоне и улагања за адаптацију и унапређење постојећих капацитета- казала је Радовић.

Она је саопштила да поред кредитних линија које се односе на финансирање текуће ликвидности и обртних средстава, ИРФ у својој понуди има и програме подршке усмјерене на нове инвестиције у сектору туризма, пољопривреде и прерађивачке индустрије, тако да у наредном периоду очекују већу тражњу за том врстом кредитне подршке.

У порасту је, према ријечима Радовић, и интересовање за пројекте подршке почетника у бизнису и женском предузетништву, а у овом периоду пружена је подршка пољопривредним произвођачима и предузећима која се баве пољопривредном производњом и то кроз одобрење десет пројеката, од чега се пет односи на подршку ИПАРД пројеката у износу од 757,89 хиљада еура, који се реализују у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.

- Стратегија ИРФ-а се базира на приоритетима економског развоја које је дефинисала Влада. Годишњим планом ИРФ-а за ову годину као стратешким документом предвиђено је да ће фокус бити на финансирању малих и средњих предузећа, чиме је створен оквир за снажну подршку том сегменту, посебно за циљне групе погођене кризом коју је изазвала пандемија коронавируса- навела је Радовић.

Посебна пажња је, како је додала, усмјерена на кредитну подршку прилагођену потребама привредника, уз континуирано развијање и унапређење производа које нуде привредницима са фокусом на развојне пројекте.

- Управо пројекти који подржавају трансформацију ка зеленој економији и одрживом развоју у периоду постпандемијског опоравка ће допринијети диверсификацији привреде и стварању нове економске вриједности у Црној Гори- поручила је Радовић.

ИРФ наставља са инвестиционом подршком развојних пројеката, који унапређују конкурентност микро, малог и средњег бизниса.

- Додатно смо водили рачуна да понуда буде стимулативна за развој предузетништва, нарочито кроз подршку посебним циљним групама – млади, почетници, жене, индивидуални пољопривредни произвођачи, занатлије, иновативно предузетништво и ИЦТ бизнис- саопштила је Радовић.

Она је додала да је ИРФ на црногорском тржишту препознат као институција која нуди најповољније услове кредитирања, са најповољнијим каматним стопама на тржишту.

- Кредите одобравамо са дужим роковима отплате него што то раде пословне банке, чиме се прилагођавамо дугорочној визији пројеката које финансирамо. Напомињем да упркос снажним инфлаторним притисцима и скопчаним кретањима на финансијским тржиштима које тангирају и наше изворе финансирања и даље одржавамо најповољније каматне стопе за црногорску привреду- рекла је Радовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:17