Aleksandar Damjanović / - FOTO: PRINTSKRIN/SA SJEDNICE
30/03/2023 u 13:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Isplata novca penzionerima tokom naredne sedmice

- Prva tranša od 27 miliona eura uplaćena je prošle sedmice i stekli su se uslovi da izađemo u susret građanima koji imaju pravo na ovu naknadu odnosno subvenciju za prevazilaženje energetske krize, naveo je Damjanović

Uplatom sredstava Evropske unije (EU) predviđenih za pomoć penzionerima koji su pogođeni energetskom krizom, stekli su se uslovi da se naredne sedmice počne sa isplatom sredstava prema krajnjim korisnicima, saopštio je ministar finansija, Aleksandar Damjanović.

- Ukupna pomoć Evropske unije (EU) iznosi 30 miliona eura, a prva tranša od 27 miliona eura uplaćena je prošle sedmice i stekli su se uslovi da izađemo u susret građanima koji imaju pravo na ovu naknadu odnosno subvenciju za prevazilaženje energetske krize, naveo je Damjanović na sjednici Vlade.

On je podsjetio da je za penzionere sa najnižim penzijama i korisnicima materijalnog obezbjeđenja predviđena pomoć od 8,3 miliona eura.

- U komunikaciji sa resornim ministrom i Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) narednih dnaa će biti predložen tačan slijed koraka navedene pomoći, kako bi tokom naredne sedmice Fond PIO počeo sa realizacijom isplate prema krajnjim korisnicima, rekao je Damjanović.

On je kazao da će se sticajem okolnosti ovaj posao zaokružiti naredne sedmice.

- Redosljed bi bio da se ovih 27 miliona kroz rebalans, koji se mora napraviti, oprihoduju i da se nakon toga krene u realizaciju, ali to bi bio suviše dug rok da građani čekaju, pa ćemo ova sredstva izmiriti iz sredstava tekuće rezerve, a kad završimo te procedure nadomjestiti to sa sredstvima koje je EU uplatila, naveo je Damjanović.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović, pohvalio je proaktivnost kolega iz Ministarstva finansija koji su našli način da se tehnički sprovede ta aktivnost.

- Radi se o pomoći EK, od čega će 8,5 miliona eura biti podijeljeni socijalno ugroženim kategorijama, kako bi se ublažio efekat energetske krize i tako da damo svoj doprinos. Ponosni smo na ovaj rezultat za vrijeme našeg mandata, rekao je Šahmanović.

On je naveo da će naredne sedmice predstaviti akcioni plan kojim će se definisati potrošnja svih 27 miliona eura, a kasnije i ostala tri miliona eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. maj 2023 18:31