Јаков Милатовић / - Јаков Милатовић
24/09/2021 u 20:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Иван Вукчевић изабран за предсједника Занатске коморе

Почетак имплементације Акционог плана очекује се ускоро, а како је истакао Милатовић, Занатска комора имаће снажну подршку од стране Министарства економског развоја.

Министар економског развоја Јаков Милатовић предсједавао је данас Изборном Скупштином ЈУ Занатска комора на којој је именовано ново руководство. За новог предсједника именован је Иван Вукчевић, а за потпредсједнике Обрад Ковачевић и Петар Мартиновић.

Чланови коморе изразили су задовољство и захвалност подршком коју су добили од Министарства економског развоја и Владе, и казали да је ово велики искорак ка унапређењу занатске дјелатности у Црној Гори, те да ће заједничким залагањима коморе и Владе ова дјелатност напокон добити мјесто какво заслужује.

На почетку излагања Милатовић је изразио жељу да ће ново руководство дати импулс унапређењу развоја занатства у Црној Гори поготово имајући у виду бројне наслијеђене проблеме.

 - На овај начин занатлије ће се боље организовати како би омогућили синергијско дјеловање коморе и Владе, и у наредном периоду заједнички радити на унапређењу законског оквира и проширити  расположиву подршку -  казао је Милатовић.

Он је подсјетио да Министарство економског развоја континуирано спроводи активности на унапређењу конкурентности црногорске економије, гдје је између осталог препознат значај занатства као једне од основних покретачких снага привредног развоја, као што је то случај у већини развијених земаља.

 - Саставни дио свеобухватних реформи економског и друштвеног амбијента су и реформе које се тичу предузетништва, а самим тим и занатства, као својеврсне предузетничке професије. Имајући у виду да је предузетничка енергија специфичан и изузетно риједак ресурс у сваком друштву, потребно је да водимо економску политику која ће, у том смислу, континуирано подстицати чиниоце економског система да откривају и искористе прилике тржишта - нагласио је Милатовић.

Он се осврнуо и на чињеницу да је у претходном периоду занатску дјелатност карактерисала стагнација у односу на значај који треба да има у економији Црне Горе, као и да многи занати већ дужи период имају тренд нестајања, односно гашења, посебно када су у питању стари занати.

Међутим, у циљу поновног оживљавања и снажније афирмације занатске дјелатности и традиционалних занатлија, који чувају тајну старих заната и на тај начин у великој мјери доприносе спрјечавању нестајања неких заната у потпуности, Министарство економског развоја предузима  мјере за унапређење институционалног оквира за развој овог сегмента привреде.

 - Мјере укључују наставак пружања финансијске подршке која је посебно намијењена предузетницима, микро, малим и средњим предузећима и занатлијама, али и елиминисање административних баријера, уз јасан легислативни оквир. Ове и друге мјере које предузимамо, дају видљиве резултате, међутим, свјесни смо да постоји још много простора за унапређење оквира за обављање занатске дјелатности - додао је министар.

Он је подсјетио да је Министарство економског развоја у протеклом периоду интензивно радило на Акционом плану за развој занатства којим ће се ојачати улога и овлашћења ЈУ Занатске коморе, унаприједити доступна финансијска подршка за развој занатства, законодавни оквир, и  ојачати људски ресурси.

Почетак имплементације Акционог плана очекује се ускоро, а како је истакао Милатовић, Занатска комора имаће снажну подршку  од стране  Министарства економског развоја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:28