Vladimir Ivanović / - FOTO: CEDIS
26/04/2024 u 13:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ivanović: CEDIS će kroz tri tendera nabaviti 30 hiljada brojila

Crnogorski elektrododistributivni sistem (CEDIS) završio je tri tendera za nabavku brojila i do kraja godine biće isporučeno njih oko 30 hiljada, saopštio je vršilac dužnosti izvršnog direktora te kompanije, Vladimir Ivanović.

On je objasnio da je prvim tenderom, koji je realizovan krajem februara, odnosno početkom marta, nabavljeno sedam hiljada brojila.

- Završili smo u međuvremenu drugi tenderski postupak i tu očekujemo isporuku od septembra do novembra 15 hiljada brojila. Treći tenderski postupak, od osam osam hiljada brojila, je sada završen. To je ukupno 30 hiljada brojila koje ćemo imati do kraja ove godine, precizirao je Ivanović na brifingu sa novinarima.

On je kazao da postupke nabavke brojila prate mnoge kontraverze, još od ranijeg perioda.

- Ono što je najbitnije je da je tehnička specifikacija brojila napravljena tako da na nju nije bilo nikakvih žalbi i da je moglo da bude više zainteresovanih ponuđača. Imali smo žalbe na neke proceduralne administrativne stvari, što je riješeno, i već tri tenderska postupka su sprovedena, dodao je Ivanović, prenosi Mina biznis.

Brojila će se nabaviti od firmi Sombor elektro i Mezon.

On je najavio da su dva tenderska postupka i dalje u toku kod komisije koja se bavi zaštitom u postupcima javnih nabavki.

- Ne očekujemo nikakav drugi epilog nego da i ta dva postupka budu dovedena do kraja i da imamo još nekih 50 hiljada brojila na lageru za korišćenje, naveo je Ivanović.

CEDIS: Novi rekordi u smanjenju gubitaka na mreži

Brojila će, kako je rekao, nabaviti još na dva načina, preko Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetske banke (SB).

- U pregovorima smo sa EBRD-om, u vezi sa projektom SCADA, koji ima za cilj unapređenje naših trafostanica. Tu je planirano da se kreditno zadužimo 25 miliona, plus deset miliona za brojila. Taj projekat je počeo 2011. godine, ali nije završen, a to je najprioritetniji projekat koji treba CEDIS da uradi, rekao je Ivanović.

Kompanija je, kako je najavio, u pregovorima i sa SB.

- Tu ćemo najvjerovatnije biti jedina energetska kompanija koja je dobila kredit od 21 milion eura, koji će biti iskorišćen za nabavku opreme za dekarbonizaciju, nabavku novih transformatora, a dio tih sredstava će ići i za nabavku brojila, kazao je Ivanović.

On je dodao i da ove godine, zbog neimplementacije SCADA, stiže naplata takozvanih penala u iznosu od 350 hiljada eura.

Ivanović je naveo da su prošlu godinu završili u plusu tri miliona eura, kao i da za ovu godinu očekuju pozitivan rezultat.

- Objavili smo da je rezultat za prošlu godinu negdje oko tri miliona pozitivan. U međuvremenu smo imali procjenu imovine, gdje će CEDIS biti vredniji za 143 miliona, tako da će njegova vrijednost, sa imovinom, porasti na 480 miliona, dodao je Ivanović.

On je objasnio da to, samo po sebi, povlači problem većih izdvajanja koje kompanija ima po pitanju poreza i amortizacije.

- Samo za amortizaciju imamo razliku od osam miliona koja trenutno nije odobrena od regulatora. Tako da krećemo ovu godinu sa minusom od osam miliona eura, a nadam se pozitivnom rezultatu, rekao je Ivanović i dodao da se ove godine očekuje ulaganje u mrežu od 35 miliona.

On je poručio da trenutno nikome ne duguju ništa, ni dobavljačima, ni državi i da sve poreze uredno plaćaju.

CEDIS je, prema riječima Ivanovića, ove godine na vrijeme kupio električnu energiju i to jeftinije nego što je ona odobrena od regulatora. Struja je nabavljena po cijeni od 100,54 eura, a odobrena je oko 119 eura.

- To je trebalo da se uradi i 2020. godine, pa u 2021. ne bismo imali probleme, naveo je Ivanović.

On je najavio i da rade analizu broja zaposlenih i da je trenutno u kompaniji zaposleno 1,78 hiljada ljudi.

Ivanović je najavio i da će se kandidovati na konkurs za izvršnog direktora, kada bude objavljen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 14:30