/ фото: Игор Шљиванчанин
07/07/2021 u 14:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Издвајање из буџета за субвенције у пољопривреди изузетно ниско

Састанак је одржан као припремна активност у вези са иницијативом замјеника предсједника Одбора за одржавање консултативног саслушања Александра Стијовића, министра пољопривреде, шумарства и пољопривреде

Посланик Скупштине Црне Горе Генци Ниманбегу, замјеник предсједника Одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање и посланик Предраг Секулић, члан Одбора, састали су се данас са представником Уније сточара сјевера Црне Горе Вучком Пешићем, пољопривредником Будимиром Мугошом и власником фарме крава Миланом Иковићем. 

Састанак је одржан као припремна активност у вези са иницијативом замјеника предсједника Одбора за одржавање консултативног саслушања Александра Стијовића, министра пољопривреде, шумарства и пољопривреде која се односи на захтјеве произвођача млијека. 

Истакнуто је да је издвајање из буџета за субвенције у пољопривреди изузетно ниско и да ће дугорочно изазвати несагледиве посљедице. Ранији предлог да се сточарима исплати по два цента за сваки литар прерађеног и откупљеног млијека за јун и јул, по њиховом мишљењу, неће ријешити нагомилане проблеме у овој области и као минимум за субвенције предлажу повећање за пет центи по литру откупљеног млијека, јер су већ на граници рентабилности.

Оцијењено је да је сектор млијечне производње угрожен, тим прије што је дошло до повећања цијене горива и сточне хране, што се субвенције обрачунавају по литру откупљеног млијека а не по обрађеној површини, као и да је потребно радити на проналажењу одрживог рјешења како би се подржао сектор сточарства и производње млијека.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 18:20