Рамон  / -Фото: Архива, Дан
04/11/2021 u 13:01 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Израелски политичар управља ризортом "Бигова беј"

Хаим Рамон, бивши потпредсједник владе Израела и бизнисмен је 2007. године осуђен због сексуалног преступа, односно присиљавања на пољубац младог воjника

Влада на челу са премијером Здравком Кривокапићем усвојила је анекс споразума везан за туристички пројекат "Бигова беј", иза којег стоји некадашњи изреалски потпредсједник Владе Хаим Рамон.

У Централном регистру привредних субјеката (ЦРПС) може се видјети да се као власник компаније ББИ Девелопмент води фирма Бигова беј (Bigova Bay doo).

Извршни директор компаније Бигова беј је Бранка Лазаревић, док се као оснивач наводи кипарска офшор фирма DLN.RM International Investments LTD. Вриједност инвестиције у туристички ризорт је 200 милиона.

"Дан" је имао увид у податке из кипарског регистра компанија, који биљежи да је извршни директор те офшор компаније управо Хаим Рамон, бивши потпредсједник владе Израела у периоду од 2007. до 2009. године, који је након тога почео да се бави бизнисом. Рамон је 2007. године осуђен због сексуалног преступа, односно присиљавања на пољубац младог воjника.

image
-Фото: Архива

Претходна власт у Општини Котор на челу са Демократском партијом социјалиста (ДПС), уз претходну сагласност некадашње владе Душка Марковића, потписала је у децембру 2019. године Споразум о плаћању накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта са компанијом Бигова беј, која треба да реализује проjекат градње два хотела, коjи би имали 551 собу, 357 апартмана и 230 вила у насељу Бигова. Укупан износ комуналног опремања био је око 14,3 милиона еура.

– Споразумом се Општина Котор обавезала да износ од 6.552.539 еура обезбиједи од комуналне накнаде која представља обавезу Бигова беј доо Котор, док износ од 7.806.943 еура обезбиједи из сопствених средстава (од пореза, комуналних накнада са подручја која имају користи од реализације инвестиције) које ће првобитно да сноси Бигова беј доо, а Општина Котор ће наведена средства пренијети Бигова беј доо преко escrow рачуна уз камату по годишњој стопи од 1,8 одсто... – пише у информацији коју је усвојила Влада.

Веза са Мохамедом Дахланом

"Дан" је у септембру 2018. године објавио да је контроверзна арапска компаниjа "Hidra Commercial Investments", коjа се повезуjе са палестинским бизнисменом Мохамедом Дахланом, приjатељем предсjедника Црне Горе Мила Ђукановића, повезана и са вишемилионским проjектом "Бигова беј".

Да jе "Hidra Commercial Investments" повезана, може се видjети у подацима Регистра залога Црне Горе, гдје пише да jе кипарска офшор компаниjа DLN.RM International Investments LTD залогодавац 100 одсто удjела у которскоj фирми "Бигова беј", док jе залогопримац арапско предузеће "Hidra Commercial Investments".

Бигова беј, са друге стране, требало је да изгради приступну саобраћајницу од 882 метра. На тој саобраћајници нису изведени завршни радови финалне фазе, а као разлог за то је наведено то што би се тај пут оштетио преласком тешких грађевинских машина због изградње првих садржаја на полуострву Траште, односно због рационализације трошкова градње.

– Како постоји потреба од локалне заједнице за коришћењем новоизграђене приступне саобраћајнице, створили су се услови за привремено уређење начина коришћења и одржавања приступне саобраћајнице у временском периоду од изградње иницијалне фазе до завршетка радова финалне фазе – пише у информацији у којој је Општина Котор тражила сагласност владе Здравка Кривокапића на анекс уговора.

Општина Котор и Бигова беј су се договорили да се локалној заједници омогући коришћење приступне саобраћајнице у складу са планом редовног одржавања у периоду до завршетка финалне фазе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 15:53