Обилазак аутопута / IVAN PETROVIC-IPE
13/11/2021 u 09:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извођачу радова исплаћено 724 милиона еура до 1. новембра

У документу се наводи да jе по основу аванса исплаћено 20 одсто од укупно уговорене суме, односно 161,9 милиона еура, од коjег jе враћено 111,2 милиона еура (68,68 одсто)

У складу са Уговору о проjектовању и изградњи, извођачу радова на првоj дионици аутопута Бар-Бољаре од Смоковца до Матешева jе до 1. новембра укупно исплаћено скоро 724 милиона еура, што jе нешто више од 89 одсто укупне инвестициjе коjа jе тешка 809,5 милиона еура, наводи се у Извjештаjу о статусу и динамици проjекта коjи jе обjавило Министарство капиталних инвестициjа.

У документу се наводи да jе по основу аванса исплаћено 20 одсто од укупно уговорене суме, односно 161,9 милиона еура, од коjег jе враћено 111,2 милиона еура (68,68 одсто).

image

Приказ напретка радова на изграњи Е/М инсталација

- РТЦГ

У диjелу извjештаjа коjи се односи на напредовање главних радова, наводи се да jе извођач завршио све послове на распонским конструкциjама на мостовима.

“У току су радови на изради заштитних ограда, асфалтерски радови, радови на уградњи опреме мостова и радови на уређењу терена, након чега ће се вршити испитивање мостова пробним оптерећењем”, истиче се у Извjештаjу.

Кад jе риjеч о отвореноj траси дионице аутопута, на основу претходних извjештаjа инжењера, процjењуjе се да jе до сада, изведено око 98.1 одсто радова, коjи подразумиjеваjу радове на ископу, насипима, зидовима од армиране земље, заштити косина, коловозноj конструкциjи итд....

“Проценат изведених земљаних радова на отвореноj траси (ископи, насипи, зидови од армиране земље) jе око 99 одсто. Зидови од армиране земље, као посебна врста потпорних конструкциjа коjе су рађене на траси аутопута и рампама петљи, су завршени у цjелости”, пише у документу.

image

Извјештај напретка о изграњи тунела

- РТЦГ

Статус изведености радова на обjектима Наплатних рампи Смоковац, Пелев Бриjег и Матешево jе око 95 одсто, док jе статус изведености радова на обjектима Наплатне рампе Веруша око 80 одсто.


Изводе се, како jе наведено, и радови на проjекту регулациjе риjеке Таре у оквиру поддионице 4.4.1 (секциjа 4).

“Проjекат регулациjе риjеке Таре изводи се на сектору петље Матешево од Рампе 1 до Рампе 5 као и узводно и низводно потребно за уклапање у природно корито. Дужина тока регулисаног корита по основи износи 1,331.27 м”, обjављено jе у документу.

image
IVAN PETROVIC-IPE

Извjештаj показуjе да jе на дан 08.11. завршено 86,3 одсто радова на инсталациjи и противпожарноj заштити у тунелима, док jе у диjелу коjи се односи на саобраћаjну сигнализациjу и опрему изведено 83,9 одсто радова.

Подсjећамо, министар капиталних инвестициjа Младен Боjанић саопштио jе током jучерашњег обиласка дионице аутопута да ће комплетни грађевински радови бити завршени до краjа мjесеца, док ће надлежне комисиjе одлучити када ће бити пуштен у саобраћаj.

Боjанић jе, говорећи о циjени путарине, казао да ће просjечна циjена бити осам центи по километру, тако да би циjена ове дионице требало да буде од три до 3,5 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:11