Поповић Мошков / Фото: Бока Њуз
16/10/2021 u 09:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извршни директор Луке Котор: Одбио сам да дајем отказе по налогу Поповић Мошков

Вукасовић тврди да је предсједница Одбора директора Луке Котор изнијела низ неистина о њему

Извршни директор Луке Котор Владо Вукасовић саопштио је данас да жели да се одлука о његовом разрjешењу уврсти као друга тачку дневног реда на сједници 22. октобра, а такође је затражио да се пна сједници прво омогући расправу о уоченим незаконитостима у овом предузећи, а потом да се одлучуjе о његовој смjени.

Сједница Одбора директора Луке Kотор, на којој би требало да се одлучује и о разријешењу Вукасовића, заказана је за данас у 12 сати.

Вукасовић, који је кадар Социјалистичке народне партије (СНП) истиче да је предсједница Одбора директора Луке Котор Љиљана Поповић Мошков (Грађански покрет УРА) изнијела низ неистина о њему, поручивши да није хтио да даје отказе по њеном налогу. 

- За директора Луке Котор изабран сам приjе непуне три мjесеца, 21. jула, а већ у уторак, 12. октобра  сам потписао себи „пресуду“ тражећи да Одбор директора закаже за 22. октобар сjедницу ради упознавања са уоченим незаконитостима у раду претходног ДПС менаџмента. Истог дана предсjедник которског СНП-а, Љубенко Боровић jе Одбору директора преко Архиве Луке Котор доставио СНП-ову сагласност на моjу смjену, а госпођа Мошков „по хитном поступку“ је заказала сjедницу Одбора директора на коjоj планира моjе разрjешење. Након првог неуспjелог покушаjа, услиjедио jе хитно други заказан за данас, 16. октобра у 12 сати- појашњава Вукасовић. 

image
Фото: Приватна архива

Поручио је да ако га смjењуjу због тога што је тражио да за 22. октобар закажу Одбор директор како би их упознао са незаконитостима коjима jе ДПС менаджемент оштетио Луку, нису га требали ни именовати.

- Ако ме смjењуjу зато што сам одбио да даjем отказе по налогу !иљане Поповић Мошков радницима коjи су вjеруjући у њене обмане да неће бити отказа пристали да им плате буду смањене за 40 посто, нека- мени су људске судбине запослених важниjе од функциjе директора. Ако ме смjењуjу што нисам дозволио дискриминациjу запослених по било ком основу, нека ме смjене. Можда ме смjењуjу jер сам трагао како jе за вриjеме  владавине ДПС-а испарило 3,2 милиона еура коjе су Бранко Ковачевић (ДНП) и Баћо Ивановић (Социjалисти) приjе годину и по оставили на рачуну Луке Котор. Пронађени трагови дониjели су ми синхронизоване нападе од Поповић Мошков (УРА) и Љубенка Боровића (СНП). Ако су обећали ДПС-у да ће их штитити од откривања незаконитости, морали су ми то рећи приликом именовања – jер онда не бих пристао да будем директор. Ако ме смjењуjу, како тврде, због тога што немам потписан уговор о раду зашто не сачекаjу понедељак за кад jе наjављен долазак инспекторке рада коjоj сам jа лично приjавио спор око моjег уговора о раду, тражећи да дође и утврди ко jе одговоран - Одбор директора или jа. Ако чланови Одбора директора Луке Котор коjа jе у већинском општинско-државном власништву смjењуjу директора по Одлуци ИО СНП Котор, а не по Закону о раду и Закону о привредним друштвима, онда мени поред таквог Одбора директора ниjе ни мjесто- наводи Вукасовић. 

image
Фото: Приватна архива

Према његовим ријечима, потпуно је jасно зашто jе Поповић Мошков требало три мjесеца да разрjеши ДПС директора коjи jе био у в.д. стању дуже од годину дана и jош jасниjе зашто сваки дан од кад је он директор радила на његовој смjени.

- Данас ће и Љиљана Поповић Мошков, али и друга два представника Општине Котор Мано Реброња и Десанка Илић, гласањем о моjем разрjешењу потврдити желе ли да се сакриjе или да се сазна ко jе и зашто одлучио да Лука Котор 21. августа 2020. године дакле, девет дана пред прошлогодишње изборе уплати jедном извођачу 21.447, 66 еура за фиктивне радове. Потврдиће се и интересуjе ли Одбор зашто су два клиjента - редовне неплатише лучких услуга чашћена о трошку Луке годишњи вез у вриjедности 11.902,41 еуро и уз то им jе опроштена фактура од 1.500 еура. Данашњим гласањем показаће журе ли можда да ме уклоне приjе 22. октобра да не би видjели како jе ДПС-ов Одбор директора неколико десетина хиљада еура оштетио Луку Котор у корист трећих лица, на сjедници одржаноj два дана пред своjу смjену. Чланови одбора директора за штету коjу произведу своjим одлукама по члану 166 Закона о привредним друштвима одговораjу солидарно. Ради заштите запослених, акционарима ћу доставити документа како би штету по Луку наплатили од чланова Одбора директора. Новац од накнаде штете уплатићу у цjелини у хуманитарне сврхе- закључио је Вукасовић. 

Подсјетзимо, Поповић Мошков је раније за медије казала да је разлог за смјену Вукасовића који је на дужност извршног директора Луке Kотор АД изабран прије три мјесеца, „чињеница да он од тада до данас није потписао уговор о раду". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:42