/ - Фото: АЦГ
18/11/2021 u 11:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јандреоски након састанка у Еуроконтролу: Аеродроми Црне Горе први у региону аплицирају за ECRA

Дирекција за управљање мрежом је најважнији дио ЕуроКонтрола и у њој се планирају сви летови унутар европског неба, не само унутар неба Европске уније, већ на веома већој територији, објаснио је он

Аеродроми Црне Горе аплицираће за пројекат малих и регионалних аеродрома, у ком су већ 14 аеродрома Грчке. 

То је разматрано јуче у Бриселу на састанку црногорске делегације са директором Дирекције за управљање мрежом у Еуроконтролу г. Јакопо Присиноти.

Извршни директор Аеродрома Црне Горе Горан Јандреоски саопштио је да је састанак са Присинотијем био посвећен свим активностима које су у надлежности Еуроцонтрола, организације која је првенствено задужена за сигурност ваздушне пловидбе.

image
- Фото: АЦГ

-У начелу, они су задужени за контролу летења сваке државе, али су значајно проширили своју одговорност и интересовање. Дирекција за управљање мрежом је најважнији дио ЕуроКонтрола и у њој се планирају сви летови унутар европског неба, не само унутар неба Европске уније, већ на веома већој територији, са већим бројем чланица- објаснио је Јандреоски. 

Он је истакао да је на том састанку договорено, да поред 14 грчких аеродрома који су дио пројекта ЕЦРА (Еуропеан Цоннецтивитy фор Регионал Аирпортс) за мале, регионлане аеродроме и Аеродроми Црне Горе аплицирају за учешће у том пројекту. 

-За Црну Гору је то веома значајно, јер до сада, ниједан аердором са подручја бивше Југославије, али ни из Албаније, Бугарске, Румуније, Мађасрске, није прихваћаен за тај дио пројекта, чак, иако је то веома значајно, нисам сигуран ни да су аплицирали  за пројекат. Ми смо, на састанку са г. Приссиноттием изнијели став да ћемо све што је нужно да би били дио пројекта каналисати преко Министарства капиталних инвестиција, а Еуроцонтрол је то веома позитивно прихватио, јер знају колико је важно да држава подржи тај пороцес, који се, на крају, завршава преко њих, без разлике да ли пројекат води Агенција за цивилно ваздухопловтсво, Аеродроми Црне Горе или Контрола летења- казао је он. 

Осим Јандреоског, са Присинотијем су се састали Са њима су се састали државни секретар у Министарству капиталних инвестиција Зоран Радуновић, Милица Мићуновић из тог министарства, замјеник извршног директора Аеродрома Црне Горе  Петар Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 01:42