/ - (FOTO: RTCG)
18/10/2021 u 09:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јањушевић: Да нема ТЕ Пљевља, дневни увоз струје би плаћали милион

Са еколошком реконструкцијом Рудника угља ће се наставити, али глобална енергетска криза довешће све у питање, поручио је Јањушевић

Да немамо ТЕ Пљевља, на данашњи дан, дневни увоз електричне енергије Црну Гору би коштао милион еура. Да ли ће то Влада моћи да субвенционише или ће све ићи на терет грађана отворена су питања, казао је предсједник одбора директора Рудника угља Пљевља Душан Јањушевић. Он је у емисији "Линк", Радио Црне Горе,  рекао да вјерује у Владу Црне Горе и да ће наћи начин да обезбиједе да ТЕ Пљевља дуже ради, а људи успјети да схвате колико је енергетска стабилност важна,

Јањушевић је проучио да је само енергија из угља стабилна и једина може одржати енергетску стабилност било које државе.

У емисији "Линк", на Радију Црне Горе, истакао је да свака држава има обавезу да направи национални енергетско-климатски план, као и да одреди годину када би требала да престане да производи енергију из угља.

-Врло је важно да се не манипулише са годинама и датумима, Пољска је дала 2038. годину, а можда не би требали ни њу да дамо као горњу границу, с обзиром на величину наше државе. Са енергетском стабилношћу не бисмо се требали играти, а ту је и социјални моменат - навео је Јањушевић. 

Са еколошком реконструкцијом Рудника угља ће се наставити, али глобална енергетска криза довешће све у питање, поручио је Јањушевић.

-Еколошка реконструкција, коју ћемо кренути да радимо, повећаће нашу цијену мегавата на 54 еура, тренутна цијена варира на берзи струје, а прије неки дан смо имали пик када је цијена једног мегавата била 350 еура- додао је он. 

У Белгији је цијена струје 27,30 еура за домаћинства, док је у Црној Гори 10,30 еур Србија 8,78. Најскупљу струју, казао је Јањушевић, плаћа Нјемачка.

-Једини правно обавезујући акт је Паришки споразум, Европа нема механизме којима ће Црну Гору казнити, осим грантова које ће нам ускратити- казао је Јањушевић.

Модели договора са Европском енергетском заједницом, очување енергетске стабилности, зелена стратегија само су неке од тема емисије Линк Јавног сервиса. Гост је предсједник одбора директора Рудника угља Пљевља Душан Јањушевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:58