Пензионери (илустрација) / Пензионери (илустрација) - SRDJA BOLJEVIC
02/12/2021 u 15:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Једнократна помоћ пензионерима од 30 до 100 еура

Према статистичким подацима за октобар, Фонд ПИО исплаћује права за 118,32 хиљаде корисника у Црној Гори, од којих је 113,76 хиљада пензионера

Управни одбор Фонда пензијског и инвалидског осигурања (ПИО) донио је одлуку о додјели једнократне помоћи пензионерима у Црној Гори, која ће бити исплаћена у децембру са редовном пензијом за новембар, јавља MINA-BUSINESS.

Из Фонда је саопштено да је за ту намјену издвојено око 3,1 милион ЕУР.

-Пензионерима који примају минималну пензију биће исплаћена помоћ од 100 ЕУР, док ће пензионери чија се пензија креће у износу од минималне до просјечне пензије, укључујући и овај износ, примити помоћ у износу од 30 ЕУР-наводи се у саопштењу Фонда ПИО.

Наведена активност је, како су казали, резултат заједничке иницијативе Фонда и Министарства финансија и социјалног старања и спроводи се у циљу побољшања материјалног положаја пензионера чији износ пензије није већи од просјечне пензије у Црној Гори.

-Одлука о исплати једнократне помоћи донијета је на основу модалитета утврђеног анализом релевантних статистичких података и расположивих средстава Фонда остварених уштедама у буџету за ову годину, са нарочитим фокусом на интенцију Фонда и ресорног министарства да се обезбиједи највећи могући обим њеног спроводења- рекли су из Фонда ПИО.

Према статистичким подацима за октобар, Фонд ПИО исплаћује права за 118,32 хиљаде корисника у Црној Гори, од којих је 113,76 хиљада пензионера.

-Просјечна пензија у Црној Гори износи 292,91 ЕУР, док је износ најниже пензије прописан Законом о пензијском и инвалидском осигурању и износи 147,08 ЕУР, а прима је 16,7 хиљада корисника овог права. Како је број пензионера чија се пензија креће у интервалу од минималне до просјечне 47,67 хиљада, једнократну помоћ ће примити укупно 64,37 хиљада пензионера, што чини 56,58 одсто укупног броја пензионера у Црној Гори- наводи се у саопштењу.

Током ове године, укључујући и ову одлуку, исплаћено је око 5,53 милиона ЕУР за једнократне помоћи пензионерима, што је шест пута више у односу на претходну годину, када је исплаћено 930 хиљада ЕУР за ту намјену.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:14