/ FOTO: MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
23/01/2023 u 13:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Joković sa konferencije u Berlinu: Zajedničkim radom do unapređenja poljoprivrede

Naglasivši da globalne krize zahtijevaju globalni odgovor i akciju, ministar je istakao spremnost i opredeljenje Vlade da zajednički ublažimo posljedice klimatskih promjena i iscrpljivanja prirodnih resursa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, na poziv federalnog njemačkog ministra za poljoprivredu i hranu, gospodina Džema Ozdemira, učestvovao je na Konferenciji ministara poljoprivrede u Berlinu, u okviru 15. Globalnog foruma o hrani i poljoprivredi 2023.

- Na ovogodišnjoj Konferenciji, preko 70 ministara i ministarki poljoprivrede iz cijelog svijeta razgovaralo je o tome kako poboljšati saradnju i zajednički stvoriti održive globalne sisteme za snabdijevanje hranom. Ministri su usvojili zvanični izvještaj za zajednički odgovor na globalne krize, naglašavajući važnost preduzimanja odgovarajućih i brzih aktivnosti za suočavanje sa aktuelnom krizom hrane, sa ciljem postizanja održivih sistema sanbdijevanja hranom- navodi se u saopštenju.

Naglasivši da globalne krize zahtijevaju globalni odgovor i akciju, ministar Joković je istakao spremnost i opredeljenje Vlade Crne Gore, da zajednički ublažimo posljedice klimatskih promjena i iscrpljivanja prirodnih resursa, kao i da paralelno radimo na kreiranju održivih sistema koji će osigurati bezbjednu i zdravu hranu za sve.

- Danas smo svi svjedoci činjenice da klimatske promjene i prirodni resursi ne poznaju granice, pogotovo nakon perioda pandemije gdje je potreban „zeleni“ oporavak cjelokupnog regiona. Zelena agenda je primjer najboljeg alata koji predviđa zajedničko djelovanje u cilju da se ekološki i klimatski izazovi pretvore u šanse i mogućnosti. Preuzeli smo niz aktivnosti koje se odnose na očuvanje zemljišta, uvećanje proizvodnje organske hrane, ispunjavanje strategije „od njive do trpeze“, što će biti fokus našeg rada i u narednom periodu.  Crna Gora je u potpunosti opredijeljena evropskom putu i pridruživanju Evropskoj uniji i u tom pravcu ćemo nastaviti da razvijamo i sektor poljoprivrede-  rekao je ministar Joković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 04:24