Премијер Здравко Кривокапић / - фото: ГОВ.МЕ
14/01/2022 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кабинет премијера одговорио Унији послодаваца: Изјава премијера била у духу заштите радника

Уколико се Унија послодаваца залаже да неликвидност предузећа лијечимо рабљењем државних ресурса, имовине и радног, хуманог потенцијала, на том послу, у Влади Црне Горе не може имати партнера, поручују из Кабинета премијера

Кабинет Предсједника Владе реаговао је на саопштење Уније послодаваца, у ком се наводи да је премијер Здравко Кривокапић у изјави “доста је више игре са нашим радницима” изнио квалификације које почивају на претпоставкама и садрже пријетње црногорској бизнис заједници.

Реаговање кабинета премијера преносимо интегрално.

- Слободни смо да устврдимо да је заиста са високом дозом субјективности и претенциозности доживљена Премијерова изјава “доста је више игре са нашим радницима”, зашто би Унија послодаваца или било који њен члан у тој изјави препознао пријетњу. Овом реченицом прије је изражена заштита, него пријетња. Влада као добар домаћин, дужна је, не само Синдикат, а ваљало би да је то приоритет и послодавцима, да се домаћински и заштитнички односи према свим грађанима, нарочито у дијелу заштите њихових права.

Премијер није “хајкач” и не учествује ни у каквој “хајци”, већ Унију доживљава, као партнера, али није склон да не чује и не види, да не прочита статистике, егзактне податке који говоре да је већина послодаваца, управо из приватног сектора, користила законску могућност да своје раднике, дуги низ година, држи у позицији корисника минималне зараде, па и онда када је, очигледно, обим посла, стручности и продуктивности, био несразмјеран минималном личном дохотку. Управо лоша “навика” послодаваца, колико год вам ова тврдња звучала смјело или претјерано, у највећем дијелу је утицала на одлуку Владе да предложи, за наше услове, драстично повећање минималне цијене рада.

Надаље, премијер Кривокапић није “преузео синдикалну реторику и изнио квалификације које почивају на претпоставкама”, већ би се могло закључити да Унија послодаваца или, тачније, онај који је у њено име састављао објављено реаговање, пошао је од претпоставке да је претходно стање које је затекла нова администрација, било сасвим задовољавајуће, да су односи на релацији Радник – Послодавац -  Синдикат - Држава били на високом нивоу, те да је било непотребно сагледати их критички. Већ више пута је поновљено – послодавац који је опстајао у досадашњим тржишним и пореским условима, опстаће и сачуваће пословну виталност и у околностима нових правила које диктира Влада Црне Горе.

Уколико се Унија послодаваца залаже да неликвидност предузећа лијечимо рабљењем државних ресурса, имовине и радног, хуманог потенцијала, на том послу, у Влади Црне Горе не може имати партнера. Можемо и бићемо партнери у лијечењу неликвидности управо новом пореском политиком, стриктно планским инвестирањем и кредитирањем, сузбијањем сиве економије, сузбијањем криминала и корупције, неселективном примјеном казнене политике, наравно, и рестриктивном политиком унутар државног, административног апарата.

На крају, вјерујемо да је препорука изречена премијеру Кривокапићу у завршници вашег јучерашњег реаговања, израз ваше друштвене одговорности, али држимо да, без обзира на стриктно постављене границе између послова и дужности у држави, сви друштвени и привредни чиниоци морају, без разлике, водити рачуна о принципима хуманости и штитити права запослених. Радујемо се подршци коју сте дали програму “Европа сад” и будућем, заједничком, надамо се, објективном мониторингу и евалуацији свих учинака овог програма”, наводи се у реаговању Кабинета премијера Кривокапића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:46